2020. május 23., szombat

GÓCPONTTÁ TETT ZALAI OTTHONOK

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2020.05.23.


Azt sem engedték ki az állami intézményből, akinek három tesztje negatív volt. A negyedik már pozitív lett. A hozzátartozók áldatlan állapotokról beszélnek. A fenntartó tagad.

– Mi akarnak!? Itt nem fotózhatnak! Tilos, értik! Fotózzák az erdőt vagy a virágokat, különben rendőrt hívok!

Meglepően harciasan lépett fel a zalaegerszeg-pózvai speciális otthon biztonsági őre. Pedig csak fotót készítettünk az utca felől a súlyos, halmozott fogyatékossággal élőket gondozó Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézmény Napraforgó Otthonáról. Indulatát talán az indokolta: a járvány kirobbanása óta reflektorfénybe kerültek a zalai szociális otthonok, amelyeket egyre élesebben bírálnak a gondozottak hozzátartozói. 

Zala megyében kiugróak a koronavírus adatok, a főváros, valamint Pest és Fejér után itt a legmagasabb a fertőzöttek száma. A szomszédos Vasénál 12-szer, Somogyénál 8-szor több a fertőzöttek száma. Arról már hetek óta lehetett hallani, hogy a zalai szociális otthonok „átfertőzöttsége” áll a kiugró adatok hátterében, aztán bizonyosság is vált ez. Az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos ismerte el, hogy a fertőzések nagyjából fele a szociális otthonokban történt, nagyobb részük pedig az állami Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) zalai intézményeihez köthető. 

A Népszavának nyilatkozó érintettek szerint különösen rossz a helyzet a kiskorú és felnőtt fogyatékkal élőket gondozó pózvai Napraforgó otthonban. Forrásaink szerint az intézményben annak ellenére is folyamatosan nő a fertőzöttek száma, hogy az SZGYF február elejétől lezárta az intézményt, vagyis a hozzátartozók azóta nem is láthatták beteg rokonaikat. – Ráadásul április közepe óta már a szabadba sem engedik ki a gondozottakat. Azokat sem, akiknek negatívak lettek a tesztjeik – mondta az egyik sérült fiú szülője. 

A hozzátartozók arra panaszkodnak, hogy alig tudnak kapcsolatba lépni a gondozottakkal, az intézményben rendszeresen nem veszik fel a telefont, nem kapnak semmilyen tájékoztatást. Akadt család, mely a vírus idejére hazavitte volna rokonát, ám hiába volt három tesztje is negatív a gyereküknek, nem engedték el az intézményvezetői ígéret ellenére sem – a negyedik tesztje aztán már pozitív lett beteg fiúknak. 

– Nem csoda, hogy egyre több a fertőzött – mondta az intézmény belső viszonyaira rálátó forrásunk. – Rendszeresen összezárják ugyanis a gondozottakat: a tesztelések előtti éjszakát a szobájuk helyett egy nagy közös helyiségben töltik. Köztük például autistákat, akiknek külön traumát okoz, hogy kiszakítják őket a megszokott környezetükből...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.