2020. május 8., péntek

EZ SEGÍTHETNE A BAJBAN, HA ELŐBB GONDOLTUNK VOLNA RÁ - IDEJE LENNE AZ IDŐKORLÁTOK FELOLDÁSÁNAK AZ EGÉSZSÉGPÉNZTÁRAKNÁL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.05.08.


A koronavírus-járvány miatt most munkanélkülivé válóknak nagy segítséget jelenthetne az egészségpénztári megtakarítás. Csakhogy átlagosan mindössze 40 ezer forint áll rendelkezésre az önsegélyezésre, pedig az itt félretett pénz szinte mindenre felhasználható, és adójóváírás is jár utána. Ugyanakkor maga az állam görget adminisztratív akadályt a felhasználás elé, amit itt lenne az ideje feloldani.

Egyelőre nem jeleskedett a magyar kormány a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések következtében munkanélkülivé válók megsegítésében. Maradt a mindössze 3 hónapnyi álláskeresési járadék (leánykori nevén munkanélküli segély), aminek maximális összege a korábbi bruttó fizetés (a munkaerőpiaci járulékalap) 60 százaléka, de legfeljebb a minimálbér, ami 2020-ban bruttó 161 ezer forint. Ez nettó 134435 forintot jelent.

Segíts magadon!

Az állam jól láthatóan magára hagyta az embereket, pedig - mint korábban megírtuk - mindössze a lakosság valamivel több mint harmadának van vészhelyzetre félretett pénze. Ugyanakkor sokan nem gondolnak arra, hogy az önsegélyező szolgáltatásokat is nyújtó egészségpénztárakba befizetett megtakarítás számos egyéb célrais felhasználható, így például munkanélkülivé válás esetén is segíthet. Azaz inkább csak segíthetne, mert átlagosan meglehetősen csekély összeg van erre a számlákon.

Az egészségpénztárak egy 2016-ben életbe lépett törvénymódosításnak köszönhetőn nyújthatnak önsegélyező pénztári szolgáltatásokat. Az önsegélyezés keretében több, a mindennapi életet megkönnyítő szolgáltatás tartozik bele. A cafeteria átalakítása után például a pénztári önsegélyezés maradt az egyetlen olyan munkáltató által támogatható lehetőség, ahonnan kedvezményesen lehet fennálló lakáshitelt törleszteni. Az iskoláztatási támogatás vagy épp a munkanélküliség esetén felvehető támogatás is ide tartozik, de még számos más tétel is fedezhető...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.