2020. május 30., szombat

FÉLLÁBÚ LESZ A SZOCIÁLIS ÜDÜLTETÉS

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2020.05.30.


A szociális szempontok már csak másodrendűek az Erzsébet-táborokról szóló törvényjavaslatban, aminek részletes vitája a héten zárult le a parlamentben. A 2012-ben elfogadott szabályozáshoz képest ugyanis már nincs szó arról, hogy az Erzsébet-tábor az állam által támogatott szociális program és szolgáltatás, mindössze annyi az elvárás, hogy „a táboroztatás során előnyben kell részesíteni a szociálisan rászoruló gyermekeket és családokat”. Az eredeti törvény ráadásul a kisnyugdíjasok, fogyatékkal élők üdültetéséről is szólt - ezt később egy módosítással kivették belőle - a mostani javaslat indoklásában pedig már tényként közlik, hogy a programnak ez a része „kiüresedett”. 

 A parlament népjóléti bizottságának fideszes többsége elutasította az ellenzéki felvetéseket. A bizottság MSZP-s elnöke, Korózs Lajos lapunknak elmondta: el akarták érni, hogy csak magyarországi cég lehessen a táborok üzemeltetője, ahogy azt is szerették volna egyértelműen kimondatni, hogy a célok közt kiemelkedik az iskolai szünetben rosszul táplált gyerekek megfelelő étkeztetése, valamint, hogy az Erzsébet-tábor az állam által támogatott szociális program és szolgáltatás, nem pedig nyereségérdekelt piaci vállalkozás. Ez az utolsó módosító egyébként csak visszaemelte volna az Erzsébet-programról szóló korábbi törvényben még bent lévő kitételt. 

A módosítások leszavazása azt eredményezi, hogy a zánkai és fonyódi táborok tulajdonosa, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a táborhelyek üzemeltetését nem csak Magyarországon bejegyzett cégre vagy szervezetre bízhatja majd, egy adóparadicsomban bejegyzett vállalkozás is megfelel az előírásoknak – érvelt lapunknak a bizottság szocialista elnöke. A kérdés azért érdekes, mert most a zánkai és a fonyódligeti táborokat az Alapítvány kizárólagos tulajdonában álló Erzsébet Táborok Kft. működteti, de az erdélyi helyszín üzemeltetéséről nincs szó a tábor honlapján...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.