2020. május 12., kedd

HOPPON MARADTAK A NYUGDÍJASOK – A KORMÁNYTÓL MÉG GESZTUSRA SEM FUTJA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.05.12.


„A nyugdíjasok bizalmatlanok, s ezt csak fokozza, hogy látják, hova, mire mennek el százmilliárdok, miközben őket semmibe veszi a kormány. Csak rendre ’elmútnyócév-szerű’ politikai reakciókra képes – a jogos igényekre válaszként” – szögezte le portálunknak Barát Gábor. Az Országos Nyugdíj-főigazgatóság korábbi főigazgatója szerint, a bizalmatlanságot tovább növeli, hogy nem tudni semmi részletet a beharangozott 13. havi nyugdíjakról. Nagyon úgy néz ki, hogy az idén a növekedés alakulása miatt, nem lesz nyugdíjprémium, az inflációhoz kötött nyugdíjkorrekció pedig kétséges. „Ha a kormány tényleg segíteni akarna a nyugdíjasokon, akkor az átlag alatti nyugdíjban részesülők számára kellett volna adni egyszeri 20-25 ezer forintos juttatást” – mondta. Szerinte még júniusban sem lenne késő.

A makrogazdasági folyamatok alapján, az valószínűsíthető, hogy a nyugdíjasok – 2019-cel szemben – az idén nem kapnak komolyabb összeget ősszel. Ha a várakozások beigazolódnak, akkor nyugdíjprémium semmiképpen nem fog járni, nyugdíjkorrekció is legfeljebb minimális. Lehet, hogy ezt a kormány – saját előzetes számításai és belső használatra szóló előrejelzései szerint – már előre látta, és a nyugdíjasok csitítására ezért dobta be a négy év alatt bevezetendő 13. havi nyugdíj ötletét? – kérdeztük a szakértőtől.

„Valóban, ez egyfajta nyugtató injekció volt a kormány részéről” – szögezte le Barát Gábor, aki egyébként egyetért azzal, hogy az idén ugrott a nyugdíjprémium, de talán ősszel még jöhet egy maximum egy százalékos, egy összegben folyósított korrekció. „Egyértelműen látszik, hogy a kormány igyekszik ezt az idei évet megúszni, s nem szándékozik semmiféle gesztust gyakorolni a nyugdíjasok felé, maximum azt adja meg, ami törvény szerint jár”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.