2020. május 6., szerda

„IDŐSELLENES HULLÁM JÖN, HA NEM ADJUK VISSZA A VÉDEKEZÉS FELELŐSSÉGÉT AZ EMBEREKNEK”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: KOVÁCS TIBOR
2020.05.05.


Ez olyan, mint a világháború, csak ebben az esetben mindannyian egy oldalon állunk – mondta Bill Gates. És tévedett. Rendszeres vendégszerzőnk szerint legalábbis nagyon nem úgy fest, hogy egy oldalon állnánk. Ha nem engedjük az aktívakat dolgozni és élni, könnyen idősellenes indulatok szabadulhatnak el. Sőt: helyenként már el is szabadultak. Kovács Tibor úgy látja, az állam akkor cselekszik helyesen, ha mielőbb visszaadja az aktív nemzedékek kezébe saját és környezetük biztonságának ügyeit – de közben persze segíteni kell azokat, akik idősekkel élnek együtt. A dél-koreai, más ázsiai és a szlovák példák mutatják, hogy a közterületek és egymás megvédésére elég a maszkhasználat általánossá tétele.

A fiatal lány, aki elsőként kitette a hashtaget a Twitterre, azt mondta, sorban állás közben hallotta egy sráctól és megtetszett neki. A #boomerremover nagyon gyorsan 700 ezer lájkot kapott, pár napon belül 65 ezer tweetben tűnt fel. Ez lett a koronavírus beceneve nyugati fiatalok között. Magyarul körülbelül annyit tesz, hogy „öregeltakarító”. Az ezredforduló generációja elkezdte platformjain, a Tik-Tokon, az Instagramon és Twitteren használni. Poénnak elég súlyos olyan helyzetben, amikor a járvány több mint 200 ezer áldozatának körülbelül 90 százaléka a 70 év fölöttiek közül kerül ki. A fiatalok ezzel egy éven belül immár a második támadást intézik az idősebb nemzedék felé: 2019 elején a globális felmelegedés miatt aggódók az „OK boomer” (azaz: „oké, öreg”, amin az értették, hogy jól van, öregek, csak dumáljatok, minket ez nem érdekel) hashtaget használták, amit a Greta Thunberg által szimbolizált generáció teljes mellszélességgel fel is vállalt. „Az idősek nem értik a világot, ósdi elveik pedig elveszik a mostani generációk jövőjét.” A dolog külön pikantériája, hogy a boomerek a ’68-as generáció tagjai, akiknek a szlogenje annak idején a „ne bízz senkiben, aki elmúlt 30 éves” volt.

A jelenlegi helyzetben azonban, amikor a vírus elleni védekezés valóban elveszi a jelenünket és a közeljövőnket, a „boomer remover” egészen máshogy cseng. Az egyre jobban látható gazdasági következmények nap mint nap súlyosabbak. Az Egyesült Államokban 3,5 százalékról 22 százalékra ment fel a munkanélküliség rövid idő alatt. (Utóbbi adat forrása ez az ábra. Látható, hogy április harmadik hetéig több, mint 30 millió ember vesztette el az állását. Nem mindegyikük jelent meg a munkanélküliként, „csak” inaktívává vált.) Az EU a második negyedévben különböző becslések alapján 35 százalékos GDP-csökkenést lesz kénytelen elkönyvelni. Az olajtermelő országok bevételei nullára csökkentek, Afrikában közel kerültünk egy hosszú ideje nem látott éhínséghez: azzal pedig újabb polgárháborúkhoz.

Amikor a karantén végén felélt megtakarításokkal, munka nélkül az emberek kijönnek otthonaikból és szembesülnek a romokkal, az elkeseredett, munka és jövő nélküli fiatalok közül sokan fel fogják tenni a kérdést: megérte, hogy megmentsük a 70 felettieket és elvegyünk a fiataloktól jó néhány értékes évet?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.