2020. május 30., szombat

KARÁCSONYNAK NÉGYEST ADTAK, ORBÁNT INKÁBB GYANAKVÁSSAL FIGYELTÉK A HVG.HU OLVASÓI

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2020.05.30.



Kisebb-nagyobb mértékben, de a kormány hatalmi ambícióit látta olvasóink döntő többsége a különleges jogrend mögött, ennek ellenére nagy részük betartotta a szabályokat. Május közepén kérdeztük oldalunk látogatóit arról, hogyan érintette őket a járvány, mit gondolnak a kormány, illetve a polgármesterek tevékenységéről. Most az utóbbi adatokat elemeztük.

Az elmúlt 10 év legjobb döntésének nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a rendkívüli jogrend bevezetését, szerinte ugyanis a rendeleti kormányzás által biztosított gyorsaság a legfontosabb egy járvány idején.

Noha a személyes adatfelvétellel dolgozó közvélemény-kutatók a járvány miatt nem tudták még felmérni a teljes lakosság véleményét, a hvg.hu május 11-14 között készített kutatásából kiderült, a válaszoló olvasóink többsége nem osztja Orbán Viktor véleményét.

- 25 százalékuk szerint az intézkedéseket teljes mértékben a kormány hatalmi törekvései magyarázták, a járványhelyzet nem indokolta azt,
- 43 százalékuk szerint pedig az intézkedéseket nagyobb mértékben indokolta a kormány hatalmi érdeke, kisebb mértékben a járvány súlyossága.

A 65 év felettieknél - vagyis a járvány által különösen veszélyeztetett korosztálynál - még ennél is nagyobb az arány, összesen 80 százalékuk értékelte úgy, hogy a kormány lépései inkább Orbán hatalmi érdekét szolgálják. Mindössze az összes válaszoló 10 százaléka vélte úgy, a járványhelyzet indokolt minden lépést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.