2020. május 23., szombat

KÜLÖNÖS DOLOG TÖRTÉNT A NAGY-BRITANNIAI MAGYAROKKAL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.05.23.


Egészen furcsa dolog történt a szigetországban élő magyarokkal kapcsolatban: egyetlen év alatt 32 ezerrel ugrott meg a számuk. Mármint hivatalosan. Többen viszont ennek ellenére sem lettek, aminek több oka van, akad köztük egészen kézenfekvő is.

A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön tette közzé legfrissebb adatait, amiből egészen furcsa dolog derült ki, nevezetesen hogy egyetlen év alatt 77 ezerről 109 ezerre nőtt az országban élő magyarok száma.

Elsőre ez már azért is furcsa, mert miként itt is megírtuk a napokban, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint megfordult a kivándorlási trend, ami konkrétan azt jelenti, hogy tavaly egészen pontosan 23 200 magyar költözött haza, miközben összesen 21 900 költözött külföldre.

Ezzel voltaképpen nem csak összezárult az olló, hanem elkezdett a másik irányba kinyílni. A kivándorlási oldalon ugyanis már négy éve csökken a határátkelők száma, miközben a hazatérőké folyamatosan nő. (A teljes posztot itt találjátok.)

Szóval mi állhat akkor a hirtelen drasztikus nagy-britanniai emelkedés hátterében? A magyarázat viszonylag egyszerű, a belőle adódó következtetések ellenben elég messzire vezetnek.

Hajlamosak vagyunk egyetérteni az adatot kiszúró Portfólióval abban, hogy ez a hirtelen emelkedés inkább a statisztikák sebezhetőségét mutatja, mintsem tényleges kiugrást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.