2020. május 23., szombat

„NÉMETH SÁNDOR TÉNYLEG HAZAVITTE AZ ATV TÖBBSÉGI TULAJDONRÉSZÉT” - „A GYÜLEKEZETI VAGYONBÓL MAGÁNVAGYON LETT.”

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2020.05.23.



Az egykor az egyház hívei közé tartozó, a Hit Gyülekezetével régóta hadakozó Bartus László új könyvének elsőre bombasztikus állításainak járt utána az Átlátszó és a Magyar Hang közös cikke, amely végül a Szegény hívek gazdag papja: Németh Sándor tényleg hazavitte az ATV többségi tulajdonrészét címet kapta.

Részletesen leírják a szövevényes ügyletet, amelynek lényege, hogy „az egyház tulajdonában álló egyik vállalkozás tulajdonosi körében egyszer csak felbukkant egy liechtensteini offshore cég, amely egyre nagyobb tulajdonrészt szerzett, majd amikor többségbe került, átadta a tulajdonrészét Németh Sándornak. Ezzel a húzással Németh egycsapásra az ATV Zrt. többségi tulajdonosává is vált.”


Az alapító lelkész mint magánszemélyként birtokában lévő ATV-részvények száma alapján Németh Sándor nem látszik többségi tulajdonosnak, de mivel a másik két cégben a fenti ügylettel többségi tulajdonrészt szerzett, a részvénytársaságnak is de facto többségi tulajdonosává vált - olvasható a cikkben.

Ezek után felteszik a kérdést, hogy a Hit Gyülekezete az ATV tulajdonosaként miért engedte, hogy egy külföldi offshore vállalkozás összesen alig 270 milliós tőkeemeléssel döntő befolyást szerezzen egy több milliárd értékű vagyon felett? Az Átlátszó és a Magyar Hang szerint erre magyarázat lehet, hogy „minden vállalkozásban családtag ül – az egyház vagyonkezelő cégét (Új Spirit Kft) a lelkész lánya vezeti, a televíziót a fia és a másik lánya. Immár az ő többségi tulajdona az ATV épülete, megszerezte a befolyást a televízió felett, és a tévé épülete mellett lévő négy szintes egyházi kollégium is többségében az övé.”

Németh Sándor egy hosszú és kicsit zavaros videóüzenetben reagált még a cikk megjelenése előtt. Ebben a szövevényes céghálóról azt mondta: „azért tettük bonyolulttá, hogy ne lehessen könnyen eligazodni!”

A Hit Gyülekezete nyilvánosságra hozta a Magyar Hang és az Átlátszó kérdéseit, illetve azokra adott „válaszait”, amelyek a konkrét információk helyett gyakorlatilag annyit tartalmaznak, hogy se Németh Sándor lelkészi javadalmazása, se magánemberi üzletei nem tartoznak a nyilvánosságra...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.