2020. május 12., kedd

MAGYAR BÁLINT: ORBÁN VIKTOR EGY BŰNSZERVEZET RÉVÉN URALJA AZ ÁLLAMOT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: DÉSI JÁNOS
2020.05.11.


...Most, az úgynevezett felhatalmazási törvény után annyiban más a helyzet, hogy lényegében nincs semmilyen megkötés, és azt a munkát, amit korábban a piac nem végzett el az általuk kiszemelt vállalkozásokkal szemben, azt bizonyos értelemben elvégzi a válság. Lényegében „a kriminalitásnak egy olyan formája jön létre” a volt miniszter szerint, amellyel magyar tulajdonosoktól „ki lehet zsarolni” válságban megrendült cégek egy részét, saját körbe vinni és ott felhizlalni, állami, adófizetői pénzen. A kormányzat motivációja arra, hogy hatalmát minél nagyobb mértékben kiterjessze és személyi, családi vagyonfelhalmozást hajtson végre, nem változott, az eszközei és a lehetőségei bővültek ki – tette hozzá.

Magyar Bálint azt hangsúlyozta: ideje lenne mindenkinek szembenéznie azzal, hogy „Magyarországot egy bűnszervezet vezeti, egy bűnszervezet rabolja ki a nemzetet”. Miközben nemzeti ideológiát hirdet és a nemzeti középosztályra hivatkozik „úgynevezett gazdaságpolitikájában”, nem alapvetően külföldi vállalkozásokat „rabol le”, mert arra már nincs oly mértékben módja, hanem magyar tulajdonosoktól „vesz el az állami erőszak eszközeivel cégeket, és sodorja át a baráti, haveri körébe”. Szerinte a kriminalitás ennek a rendszernek nem deviáns eleme, hanem alkotó tényezője, és megismételte: „Orbán Viktor egy bűnszervezet révén uralja az államot”, ezért nevezte azt már korábban is maffiaállamnak.

Úgy vélte, ha illiberális demokráciának, hibrid rezsimnek hívják ezt a rendszert, akkor elmossák azt a döntő jellemzőjét ennek a berendezkedésnek, amelyben valójában minden szakpolitikai kérdést, akár a járványügy kezelését is alárendelik a vagyonszerzési vágynak. Példaként említette, hogy szakpolitikailag mennyire értelmetlen most hárommilliárd forintot adni luxusszállodák építésére állami pénzből, amikor laikusként is lehet látni, hogy a turisztikai kapacitásokat évekig nem használják ki. De szerinte ez úgy működik, hogy adófizetői pénzből megtámogatják, majd állami keresletet nyomnak abba az irányba, hogy ne legyen veszteséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.