2020. május 9., szombat

MERKELY: TANKÖNYVI ÉRTELEMBEN JÁRVÁNY MÁR NINCS, DE A VESZÉLY MEGMARADT

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2020.05.08.


Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma alapján elmondható, nem dübörög a koronavírus-járvány Magyarországon – mondta a hvg.hu-nak adott interjúban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, azon tudósok egyike, akivel Orbán Viktor miniszterelnök is konzultálni szokott. A rektor az óvatos nyitás híve, ehhez azonban pontosan kell látni, milyen az átfertőzöttség. A részadatok jövő hét közepén publikusak lehetnek.

A fő állítások:
- Az új fertőzöttek száma alapján nem dübörög a járvány, tankönyvi értelemben már nincs járvány, de a veszély megmaradt.
- A budapesti és Pest megyei lazításhoz fontos, hogy a reprezentatív szűrővizsgálat számaiból kiolvasható fertőzöttségi adatok alacsonyak legyenek.
- Jövő hét elején vagy közepén bejelentik a részeredményeket az ország fertőzöttségéről.
- Az óvatos újranyitás híve, de az idősotthonokat, hajléktalanszállókat zárva tartaná.
- Utcán és munkahelyen is kötelezővé tenné a maszkviselést.
- Egy bizonyos ponton túl az otthon maradás hátrány.

A vártnál kevesebb budapesti vett részt szerdáig a múlt héten elindult koronavírus-szűrővizsgálaton, ezért kezdeményezett egy megbeszélést a Semmelweis Egyetem rektora a főpolgármesterrel és a kerületi polgármesterekkel, kérve, hogy segítsenek a mobilizálásban. Merkely Béla a hvg.hu-nak azt mondta, a megbeszélés időpontjáig a pestiek 32, a budaiak 53 százaléka jelent meg a tesztelésen, ami jóval alatta van a vidéki eredményeknek és a remélt, legalább 70 százalékos részvételnek, bár "napról-napra egyre jobb eredménnyel zárnak a szűrésben résztvevő csapatok."

A rektor hangsúlyozta: ha nem megy el elég ember, nem lesz kellően rétegzett az eredmény, nem lesz világos kép a fertőzöttségről és az átfertőzöttségről. Ez márpedig több szempontból fontos, különösen akkor, ha a járványnak újabb hulláma lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.