2020. május 9., szombat

„TÍZEZREK TORKÁBÓL ZÚGOTT AZ ÉLJEN” – ÍGY FOGADTA A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ EURÓPAI VÉGÉT 75 ÉVE A MAGYAR SAJTÓ

MÉRCE
Szerző: VARGA ZSÓFIA
2020.05.08.


A napokban 75 évvel ezelőtt, 1945. május 8-9-én ért véget a németek feltétel nélküli kapitulációjával, annak berlini és moszkvai elfogadásával a második világháború Európában. Sűrűn telt ez a néhány nap: bár a németek 7-én megadták magukat Reimsben a szövetséges csapatoknak, Sztálin és a szovjetek kérésére a német kapitulációt május 8-án éjjel Berlinben újból aláírták – ez történt moszkvai idő szerint már 9-én hajnalban.

A magyar sajtóban elsőként, május 8-án kedden a Népszabadság elődlapja, a Szabad Nép hozta le címlapján a háború végét, hétfő délután ért el hozzájuk Londonból a német fegyverletétel híre. A kommunisták kerületi pártszervezetei röpgyűléseket tartottak és végigjárták a várost a hírrel, Budapest elkezdte ünnepelni a háború végét már hetedike délután-este:

„a nép az utcára tódult, zászlók emelkedtek a tömeg fölé, hömpölyögve indult az ár a Hősök tere és a Tisza Kálmán tér felé. A forgalom elakadt, a járdán ácsorgó szemlélődőket magával sodorta a tömeg lendülete. Vörös és nemzetiszínű zászlók lobogásánál magasabbra csapott a lelkesedés lángja. Ismeretlenek ölelkeztek össze, csoportok énekeltek. Először árasztott el mindent az öröm hangja.

És valóban, a korabeli beszámolók szerint Budapest népe ekkor „szabadult fel, (…) találta meg hangját és szívét”. A hatalmas pusztítás évei, a fasiszták január-februári budapesti felszámolása után a hónapokig még mindig körülöttünk dúló háború nyomasztó tudata beárnyékolta az igazi örömöt. Kellett némi idő, míg az emberekben valóságossá vált a közel hatéves iszonyatos időszak vége:

egy héttel ezelőtt, május elsején, már százezrek gyűltek utcára zászlók alatt, a munka jelvényeivel – de ez is néma tüntetés volt a maihoz képest (…) Ma önfeledt boldogsággá növekedett a lelkesedés. Lapunk szerkesztősége előtt tízezrek torkából zúgott az éljen. Fények dúltak a házakban és fáklyák imbolyogtak az éjszakába hajló késő alkonyatban. Ma fényben úsznak a világ városai. Budapest népe csak kormos fáklyafénnyel s talán a könnyel szemében jelzi, hogy szíve együtt dobban a győzelmet ünneplő városokkal.” (Szabad Nép, 1945. május 8.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.