2020. május 29., péntek

NYUGDÍJREFORM NÉLKÜL NAGY LESZ A BAJ - MEGJELENT AZ ALLIANZ ELSŐ GLOBÁLIS NYUGDÍJJELENTÉSE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.05.29.


Komoly megpróbáltatást jelent az egész világon a társadalombiztosítási rendszereknek, hogy a következő évtizedekben tömegével mennek nyugdíjba a baby boom generáció tagjai. Magyarország nyugdíjrendszere a 45. helyen áll a rangsorban, és az Allianz Globális Nyugdíjjelentése szerint inkább megfelelőnek, mint fenntarthatónak számít. A probléma megoldása tovább nem odázható el.

Az Allianz közzétette Globális Nyugdíjjelentésének első kiadását, amelyben saját fejlesztésű nyugdíjmutatójával, az Allianz Nyugdíjmutatóval (Allianz Pension Indicator – API) méri fel a világ nyugdíjrendszereit. A mutató egyszerű logikán alapul: az elemzést a demográfiai és fiskális előfeltételekkel kezdi, majd két meghatározó dimenzió, a fenntarthatóság és a megfelelőség mentén folytatja a nyugdíjrendszerek vizsgálatát. Az API három pilléren alapul tehát, és összesen 30 paramétert vesz figyelembe. Ezeket 1-től 7-ig terjedő skálán értékeli, ahol az 1 számít a legjobb értéknek. Az összes súlyozott részösszeg összeadásával az API az elemzett 70 ország mindegyikének 1 és 7 közötti értékelést ad, amivel átfogó képet nyújt a nyugdíjrendszerükről.

Az Allianz vezető közgazdásza, Ludovic Subran szerint egyéb szakpolitikai problémák – főként az éghajlatváltozás és napjainkban a COVID-19 elleni küzdelem – miatt háttérbe szorultak a demográfiai és nyugdíjkérdések. A demográfia ignorálásának azonban ára van, és a demográfiai változások hamarosan megbosszulják magukat. Ahhoz, hogy a társadalom befogadó és ellenálló legyen, meg kell oldani a küszöbön álló nyugdíjválságot, és fenn kell tar-tani a generációk közötti igazságosságot és egyenlőséget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.