2020. május 16., szombat

ŐK ADHATNAK ERŐT: AKIK EL TUDJÁK MONDANI, HOGYAN LEHET A KARANTÉNT TÚLÉLNI

MÉRCE
Szerző: DOBSI VIKTÓRIA
2020.05.16.


Magyarországon a fogyatékkal élő emberek jelentős része járványhelyzet nélkül is folyamatosan karanténban érezheti magát: bár csaknem félmillió polgártársunkról van szó, szinte láthatatlanok – az akadálymentesség még mindig kivételes állapot. Sok helyre fizikailag sem lehet eljutni, és mentálisan is sok az akadály.

Többek között ezért jött létre 2014-ben a Rehab Critical Mass felvonulása, hogy egy napra a fogyatékkal élők, hozzátartozóik megmutathassák magukat, és a velük szolidáris tömeggel együtt mutassanak fel egy másik képet a sérült emberekről. Hogy egy napra létrejöjjön egy olyan közös tér, ahol valóban mindenki számára lehetőség nyílik a felszabadult együttlétre.

Kétirányú érzékenyítésben gondolkoztunk. Elsődleges a láthatóvá tétel projekt: rengeteg fogyatékkal élő ember van, és jó lenne, ha ők is ugyanúgy, hasznos és egész, teljes jogú részei lehetnének a társadalomnak. Másrészt ebben a társadalom is vegyen részt, és tudja, hogyan kell segíteni” – fogalmaz Surányi Judit, az esemény egyik szervezője.

Idén az RCM arra jutott, hogy mivel tavasszal-nyáron nem kerülhet sor a demonstrációra, ezért a járvány nyomán szélesebb körben is felfedezett internetes eszközökkel szervez online együttlétet.

Az RCM Alapítvány ügyvezetője a fentieken túl azt is elmondta a Mércének, hogy a jelenlegi helyzetben az is különleges -ahogy a hozzájuk beérkezett üzenetekből is kitűnik -, hogy ezúttal a fogyatékos emberek lehetnek azok, akik „el tudják mondani, hogyan lehet egy ilyen bezártságot túlélni, ők adhatnak erőt”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.