2020. május 16., szombat

PATTANÁSIG FESZÜLT A HELYZET: A TÁMOGATÁSOK HIÁNYÁBA AZ EGÉSZ NÉMET AUTÓS TÁRSADALOM BELEREMEG?

PORTFOLIO
Szerző: SZANDÁNYI LEVENTE
2020.05.16.


A koronavírus megjelenése, a megfékezése érdekében hozott szigorú intézkedések borzasztóan nehéz helyzetbe hozták a német autóipart egy kritikus időszakban. A szektor hiába tölt be meghatározó szerepet az ország gazdaságában, biztosít munkahelyet százezreknek, a politikusok egyelőre nem siettek a megsegítésére, legalábbis abban a formában nem, ahogy azt az autógyártók annyira szeretnék. Az új autók vásárláshoz adott állami támogatás egyelőre várat magára, mert számos védhető érv szól ellene. Látni kell azt is viszont, hogy a késlekedésnek hatalmas ára lehet.

A koronavírus váratlan megjelenése nagyon nehéz helyzetbe hozta a globális autóipart, a járvány terjedésének megakadályozása érdekében hozott enyhébb, szigorúbb kormányzati intézkedések, a beszállítói láncok megszakadása, a kereslet, autóeladások drámai visszaesése, az autógyárak és az autószalonok ideiglenes bezárása valóságos sokként érte az iparági szereplőket.

Természetesen mindez igaz volt Németországra is, ahol az autóipar termelése már 2019-ben, a koronavírus megjelenése előtt 23 éves mélypontra zuhant. Az ország autóipara, amely a német GDP durván 5 százalékát adja, és amely közvetlenül 830 ezer embernek ad munkát, csupán 4,66 millió autó legyártására volt képes tavaly, amely mintegy 9 százalékos visszaesést jelentett 2018-hoz képest. A külső kereslet csökkenése, az új technológiákra történő átállás és az elektromos autók vártnál gyorsabb elterjedése pedig már a békeidőkben is durván 400 ezer német munkahely jövőjét veszélyeztette.

Könnyű belátni, egy kritikus, kiemelten fontos időszakban érte a német autóipart a koronavírus-járvány, amely az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) legfrissebb statisztikája szerint átlagosan 29 napos leállásra kényszerítette az ország üzemeit, amely során mintegy 606 ezer autóval kevesebb készült el, mint ahogyan arra számítani lehetett korábban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.