2020. május 15., péntek

SZABAD ALUDNI A MUNKAHELYEN?

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2020.05.15.


A címben feltett kérdésre a válasz nyilvánvalóan az, hogy nem. Legalábbis Európában, ahol az állását kockáztatja az, aki munkaidőben elalszik, pedig a személyes tapasztalatom az, hogy egy ebéd utáni, kora délutáni 15-20 perc szundítás (power nap vagy beauty sleep, kinek hogy tetszik) kifejezetten frissítő és segíti a délutáni hatékony munkavégzést. Mindenesetre mint Steve posztjából kiderül, nem mindenhol büntetik a szundikálást.

“A legtöbb országban, ha munkád közben elalszol, el is bocsájthatnak. Japánban azonban a hivatalban elszundizni szokásos, és kulturálisan elfogadott. A tény az, hogy ezt gyakran a szorgalom jelének veszik, nyilvánvaló, hogy a kimerülésig hajtottad magadat.

Van is rá egy szó: „inemuri”. Gyakran úgy fordítják: „szolgálatban alvás”, de Dr. Brigitte Steger, a Downing College Cambridge Egyetem japán tanszékének a témát könyvben is feldolgozó előadója szerint pontosabb lenne úgy fordítani: „alvás a jelenben”.

Ez szerinte megközelíti a japánok értelmezését az időről, miszerint lehetséges több dolgot is egyszerre csinálni, bár alacsonyabb intenzitással. Szóval jelen lehetsz azon az unalmas értekezleten, miközben álmodozol egy nyári vakációról.

Dr. Steger szerint az inemuri a rangosabb értelmiségi foglakozásoknál terjedt el leginkább. A kezdő értelmiségiek igyekeznek mindig ébernek mutatkozni, hogy energikusnak tűnjenek, akik pedig gyárban, mondjuk futószalag mellett dolgoznak, azok nyilván nem alhatnak el.

Az inemuri mindkét nem szokása, de a nőket gyakrabban kritizálják miatta, főleg ha olyan pozícióban alszanak, ami nem méltó hozzájuk – fogalmazott a szakember...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.