2020. június 12., péntek

A LEGFRISSEBB NARANCS

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs Online
2020.06.11.


Konok Péter
Önkép és valóság

Mi köze a magyar baloldalnak Trianonhoz?

Hogy bizonyos Kövér László magyar állampolgár mit gondol Trianonról, felelősségről, a „baloldalról” mint olyanról, a történelemről, a világmindenségről meg mindenről, magánügy. Gondolni még szabad. Hogy mit mond Kövér László, Magyarország (a korai, hirtelen halált halt Magyar Köztársaság oldalági örököse) harmadik számú közjogi méltósága, az – úgymond, a nemzet választói akaratát képviselő –...

VÉLEMÉNY

Parászka Boróka
Rettegés és röhögés
Járványnapló

A járványpánik úgy illant el körülöttem, mint ahogy megjelent: egyik napról a másikra, sőt egyik óráról a másikra.

A szerk.
Ki pisált a malterba?

Megjelenésünk másnapján, pénteken Magyarországra látogat Igor Matovič, Szlovákia miniszterelnöke.

A szerk.
Alamizsna

Lassan meg lehet süketülni, oly hangosan zengik Orbán Viktor dicsőségét a mindenféle fideszes hírharangok; mintha az egész járvány azért lenne, hogy a miniszterelnök úr jó hadvezér módjára legyőzze azt.

POLITIKA

Trump kontra internet
Vírus és választás

Nemcsak a koronavírussal kapcsolatos dezinformáció, de Donald Trump magánakciói is komoly kihívások elé állították az olyan platformcégeket, mint a Facebook, a Google vagy a Twitter.

Alapítványokba szervezi ki a kormány a felsőoktatást
Egyetemek hitbizományba

A Corvinus után az idén további hét egyetem fenntartói jogáról mond le az állam, emellett komoly központosítást indít el az agrár-felsőoktatásban.

Ami a Deák téri késelés mögött van
Véres utcák

A korlátozások enyhítése után több halálos kimenetelű, indulati bűncselekmény is történt. A rendőrség hosszú évek óta létszámgondokkal küzd, de komoly próbák elé állítják a kábítószer-kereskedelem és a fővárosi bulinegyedet eluraló bandák is.

A Trianon 100 költségvetési támogatása
Fékezett habzás

A múlt héten hiába folyt a csapból is Trianon 100. évfordulója, a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy politikai helyett kulturális vonalon tartsa a megemlékezéseket. Megnéztük, hogyan költötték el a nemzeti összetartozás évére szánt több mint 10 milliárdot.

KULTÚRA

tévésmaci
A kecskehörcsög reverendája

Rádió
Tyúklépésben
Útszélen – Klubrádió

Nem tudhatjuk, hogy vajon a műsor címe a lakáshitelesek kapcsán tett híres-hírhedt miniszterelnöki kijelentésre („senkit sem hagyunk az út szélén”) akar-e ironikusan rímelni, de ez talán nem is érdekes, hiszen a fülünkben ott cseng az orbáni lózung, a műsor pedig – középpontjában a valóban út szélére sodródottakkal – önmagáért beszél.

mi a kotta?
Hajók a deszkán

Lemez
The Orb: Abolition of the Royal Familia

Lemez
Barenboim: Beethoven

Lemez
Platon Karataev: Atoms

rés a présen
„Underground közösség vagyunk”
Schönberger Ádám, a Bánkitó Fesztivál és az Auróra alapítója

Interjú
„Mindennap érzem Menuhin hiányát
Bruno Monsaingeon rendező, író, zenész

David Ojsztrah kedvéért tanult meg oroszul, hegedűsként pedig többek között Menuhinnak is partnere volt. A zenei dokumentumfilmessel és íróval, a szovjet-orosz zenei élet érzékeny értőjével most néhány nagy filmjéről beszélgettünk.

Lemez
World music: kerek

történetek szabadságról, szerelemről és kijárási tilalomról.

Könyv
Linda Boström Knaus­gård: Isten hozott Amerikában

Képregény
Megváltás – A hit zsoldosai

KÖNYVMELLÉKLET

Pátosz nélkül
Sebastian Barry: Végtelen napok

A kortárs próza figyelemre méltó vállalkozása a drámaíróként is jelentős Sebastian Barry regénysorozata, amelyben az ír Dunne és McNulty családok történetét meséli el történelmi korszakokon átívelően, újabb és újabb szereplők nézőpontjából.

KÖNYVMELLÉKLET

A kolbász őszintesége
Berta Ádám: A kígyó feje

Olyan az egész, mintha fordítva olvasnánk egy horrorregényt: a misztikus iszonyattal indít, hogy aztán minél mélyebbre rántson a hétköznapi borzalomban. Berta írói világa talán a szatírához áll a legközelebb, ám még erre is képes rácáfolni olykor.

KÖNYVMELLÉKLET

Honnan hová?
Can Togay János: Átmeneti ember

Can Togay több irányból lehet ismerős (a könyv fülszövegében hétféle foglalkozás van egyenrangúként feltüntetve), de talán költőként a legkevésbé – noha egy verseskönyve megjelent már 2004-ben (lásd Kabai Lóránt kritikáját: „Elértem hát a tóhoz”, Magyar Narancs, 2004.

KÖNYVMELLÉKLET
Ördög a részletekben
Vásárhelyi Mária: Valahogy megvagyunk – Snagovi emlékkönyv

„A gyerekek egyébként nagyon jól vannak. Meghíztak (sajnos a sok semmittevéstől mi is), jó színük van. Pisti rengeteget változott előnyére: igen bátor lett. Az első ródliversenyt (nem kell valami komolyra gondolni) is ő nyerte meg.

KÖNYVMELLÉKLET
Mi végre?
Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk

Selyem Zsuzsa novellisztikája kísérletező és kritikus.

KÖNYVMELLÉKLET
„Valami malacok között”
Selyem Zsuzsa író

Tanulmány- és esszékötetek után az első novelláját 2004-ben publikálta, azóta folyamatosan jelen van nyugtalanító, különös nézőpontokat és helyzeteket megmutató szövegeivel. Erdélyiségről, hatalomtechnikáról, értésről és félreértésről beszélgettünk Az első világvége, amit együtt töltöttünk című új könyve kapcsán.

KÖNYVMELLÉKLET
„Visszatér-e az a másik?”
Salman Rushdie író

A koronavírus korai napjaiban, New York-i otthonában értük el telefonon, hogy hamarosan magyarul is olvasható regényéről, a Cervantes ihlette Quichotte-ról, Freddy Mercuryról, Donald Trumpról és Philip Rothról is beszélgessünk.

KÖNYVMELLÉKLET
Mennyi szürke, mennyi rendőr!
minimum tizenegyes!

ÉLET + MÓD

chili&vanília
Baszk sajttorta

kertész lesek
Pho 74

Gyerekek a kihallgatásokon
Kiszolgáltatott szemtanúk

A gyerekek tanúvallomását gyakran bélyegzik megbízhatatlannak, pedig ha a megfelelő technikákkal hallgatják meg őket, még a felnőtteknél is hitelesebbek lehetnek.

Interjú
„Mintha a populáció fele védett lenne”
Balkányi László orvos, tudásmérnök a koronavírus-járványról

Egy friss kutatás szerint a szervezet T-sejtes védekezése a lakosság nagy részének védelmet biztosíthat a koronavírussal szemben, emiatt jóval enyhébb lehet a járvány a korábbi előrejelzésekhez képest. A politikusok viselkedése így is életeket menthet, ezt mutatja Szlovákia példája, ahol tizedannyi áldozata volt a járványnak, mint nálunk.

BLOG

Tévésorozat
Dave

Film
Anthropoid

Film
Az utolsó bűntény

Tévésorozat
Segítsen a nőtanács
Mrs. America

A Mad Mennel való hasonlóság nem a véletlen műve.
Tévésorozat
Szenvedő szerkezet
Ez minden, amit tudok

A katasztrófafilmek sorában Dominick és Thomas Birdsey története köröket ver bármely fiktív cunamira és digitálisan kitörő vulkánra, pedig a Birdsey ikrekre nem szakad rá más, csak az élet, az viszont nem szűnik szakadni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.