2020. június 8., hétfő

A MAGYARORSZÁGI RASSZIZMUS SÚLYOSSÁGÁRÓL AZ AMERIKAI GEORGE FLOYD KAPCSÁN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.06.08.


Budapesten is volt antirasszista tüntetés, ez a nemzetközi hírekbe is bekerült. Ahogy Tünde, a megvert roma lány esete is. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléjében még szó volt Orbán látogatásáról Belaruszban, illetve új lélegeztetőgépek érkezéséről is.

Brüsszelben egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a hatalmas tömegben, de azért Budapest is kitett magáért. Több százan gyűltek össze a Szabadság téren az amerikai nagykövetség előtt, hogy a Black Lives Matter mozgalom rasszizmus elleni harcával szolidaritást vállaljanak, kifejezve tiltakozásukat a fekete George Floyd halála miatt, aki a rendőri erőszak áldozata lett – számolt be szinte azonnal az eseményről az AP hírügynökség tudósítása alapján az MSNBC egyik helyi rádiója, a 21WFMJ, de például egy indiai portált is említhetnénk a beszámolók között. Nem mellesleg a Budapestre akkreditált amerikai nagykövet, David Cornstein ez alkalomból közleményt adott ki a Facebookon, amelyben támogatásáról biztosította a Budapesten egybegyűlteket, s hozzátette, teljes mértékben egyetért velük, mert a rasszizmusnak nincs helye életünkben – fogalmazott Cornstein. Az AP tudósításában az egyik felszólalót is idézik, aki azt üzente a világ többi részének, hogy az Egyesült Államok sem tökéletes.

Az amerikai eset kapcsán a felvidéki Daniela Abraham a romákat ért közép-európai támadásokról írt a Romea portálon, aki Londonból interjúvolta meg Budai Tündét. Abrahamot gyerekkorában szintén cigány származása miatt meglőtték. Abraham most azonban már Londonból küzd a romák elleni erőszak megállításáért, s létrehozta ott a Sinti Roma Holocaust Memorial Trust alapítványt. Tündéről megírta, május 28-én késő éjszaka hazafelé menet Törökszentmiklóson úgy megverték, hogy elvesztette az eszméletét, sérülései mind a mai napig nem gyógyultak be. A rendőrségen feljelentést tett, de azt mondta, jegyzőkönyvet nem kapott, csak ígérték neki, s azóta sem tudja, ki volt az elkövető. A Mi Hazánk cigánygyűlöletéről ír hosszasan cikkében a felvidéki oknyomozó újságíró, majd arra kéri követőit, hogy #JusticeForTunde (Igazságot Tündének) bejegyzés alatt kövessék Budai sorsát és segítsenek neki megtalálni az elkövetőt.

A BeITA belorusz hírügynökségnek Aleksandr Lukasenko összegezte az Orbán Viktorral még pénteken megejtett találkozót. Elmondta, bízik abban, hogy a tervek szerint 2-3 év alatt 500 millió euróra növelhetik a két ország kereskedelmi forgalmát, ami jelenleg ennek az összegnek a fele, s szerinte nagy lehetőségek rejlenek a magyar–belorusz kapcsolatok kiaknázásban, utalva elsősorban az építőipari és a gyógyszeripari együttműködésre.

Ugyanitt, a BeITA egy másik tudósításában az Orbán és Lukasenko Minszkben tartott közös sajtótájékoztatójáról számoltak be, ahol a magyar miniszterelnöktől azt kérdezték, miért érzik egyes országok feljogosítva magukat arra, hogy véleményüknek hangot adjanak például a koronavírus járvány okán Magyarországon történtekről. A kérdés nyilvánvalóan a rendeleti kormányzásról szólt. Orbán úgy fogalmazott, hogy a nyugati államok azt hiszik magukról, hogy magasabb erkölcsi talapzaton állnak csak azért, mert a II. világháború után építették ki a demokráciájukat. Másodsorban azért csinálják, mert mi eltűrjük. Ezzel együtt bármit mondjanak, ez a mi országunk, a mi gazdaságunk és magunk döntünk a sorsunkról. Lukasenko belorusz elnök megjegyezte, mindenben teljesen egyetért Orbán Viktorral. És szerinte ebben az volt a kulcsmondat, hogy túlságosan sokat tűrnek. Ezentúl ő is úgy tesz majd, mint a magyar miniszterelnök – jelezte. Orbán ehhez még hozzátette, hogy minden jel szerint az Európai Unió elegendő forrást fog biztosítani a járvány miatt bajba került vállalkozásoknak, s ezt fel is fogják használni.

A Marketsreenerből pedig azt a részletet tudjuk meg a közös magyar-belorusz sajtótájékoztatóból, hogy Orbán szerint a Fehéroroszország elleni uniós szankciókat Brüsszelnek fel kell oldania, és együttműködésben kell gondolkodnia az Eurázsiai Gazdasági Közösségnek az Unióval. A magyar Eximbank pedig 40 millió euró értékben hitelkeretet nyitott Minszk számára. Paks 2 kapcsán pedig értésre juttatta ismét, nincsenek kétségei az atomenergia felől. S a jövőben magyar szakemberek fogják tanulmányozni a belorusz atomerőmű építését, atomerőművi megállapodást írtak alá Szijjártó közreműködésével. Megtudtuk, évente 50 belorusz egyetemistának adnak ösztöndíjat hazánkban.

A China.org ismét beszámolt arról, hogy Szijjártó Péter a Facebookon üzente: újabb, a koronavírus elleni védekezéshez szükséges szállítmány, 1, 8 millió maszk és 1800 lélegeztető gép érkezett Kínából, mert a legrosszabbra kell felkészülnie hazánknak.

1 megjegyzés:

 1. Kedves Klubrádió! Ennek a "Tünde, a megvert roma lány" sztorinak nem ártana egy kissé jobban utánajárni.

  1. Érdekes módon őt magát már nem izgatja az ügy egyáltalán.

  2. Saját maga többféleképpen mesélte el az esetet, különböző élő videókban - amiket azóta (szintén érdekes módon) már töröltek. Az egyikben például azt mondta, hogy EGYÁLTALÁN NEM LÁTTA a támdóját, fogalma sincs, hogy néz ki, egy másik posztjában azt írta, hogy GÁRDISTÁK voltak (ugyebár, a magyar Gárda már évekkel ezelőtt megszűnt), egy harmadik változat szerint egy "FEHÉR FÉRFI".

  3. A kedves Tünde egy prostituált, és nem ez az első eset, hogy fizikailag bántalmazták, drogozás is előfordul a közvetlen környezetében. A pasiját kellene elővenni.

  4. Szintén nem mellékes, hogy pszichiátriai kezeltről van szó, egyik tünete az emlékezet-kihagyás, erős gyógyszereket szed.

  5. Az állítólagos rendőrségi jegyzőkönyvet nem volt hajlandó felolvasni egy olyan élő videóban, ahol kifejezetten az ő ügyével foglalkoztak apró részletekbe menően, pedig többen kérték.

  Itt van egy poszt, ahol személyes ismerősei igyekeznek őt leállítani az uszításról, hazudozásról: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1252434851617681&id=147723005422210

  Több ilyen poszt is volt, ahol szóltak neki, hogy fejezze be.
  Még egy: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1252949118232921&id=147723005422210

  Ezek ismeretében kérem, hogy tényleg nézzék meg alaposabban, pontosan mi is ez a történet, különben ez így csak egy káros, az ellentéteket elmélyítő álhír.

  VálaszTörlés