2020. június 17., szerda

A SZOMBATHELYI TANKERÜLET KIRÚGTA A ZENETANÁRT, AKI ELMONDTA A VÉLEMÉNYÉT AZ IGAZGATÓRÓL

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2020.06.16.


A szombathelyi tankerület vezetése elbocsátotta állásából Rác Gábor zenetanárt, aki nyilvánosan kifogásolta a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola igazgatójának etikailag erősen megkérdőjelezhető cselekedeteit. Az igazgató egy mesterpedagógusi vizsgán erősen lepontozta saját igazgatóhelyettesét, miközben a két másik külsős tag magas értékelést adott. A tankerület megpróbálta elsimítani az ügyet. A véleményét elmondó Rác Gábort most elbocsátották, az igazgatóhelyettest lefokozták, miközben az igazgatót senki nem vonta felelősségre.

Az ügy előzményei tavalyra nyúlnak vissza. A szombathelyi zeneiskola igazgatói posztjára 2019-ben ketten pályáztak: Czenek László és Pulay Teréz. 2019 nyarán Czenek Lászlót nevezték ki, Pulay Teréz lett az iskola igazgatóhelyettese, olvasható a Nyugat.hu korábbi cikkében.

Pulay Teréz nemrég mesterpedagógusi vizsgára jelentkezett. A bírálatra két külső szakértő mellett belső bírálóként Czenek László igazgató jelentkezett. A vizsgamunkát február 28-án védte meg Pulay Teréz. A százalékos pontozás ilyenkor zárt rendszerben történik, senki nem látja, milyen értékelést adott a három bizottsági tag.

A bírálók is megdöbbentek

Nagy meglepetésre, Pulay Teréz nem felelt meg a vizsgán, mert összesítve csak 82 százalékos értékelést kapott (a mesterpedagógusi fokozathoz legalább 85 százalékot kell elérni). Pulay fellebbezett.

A végeredményen nemcsak ő, de a két külső bíráló is megdöbbent, ezért ők közzétették az általuk adott adott százalékokat. Így derült ki, hogy az egyik külső bíráló 100 százalékra, a másik 91 százalékosra értékelte a vizsgamunkát, azaz a zeneiskola igazgatója saját kollégájának mindössze 55 százalékot adott.

Az Oktatási Hivatal nem sok fellebbezést fogad be, ennek azonban helyt adtak. A bizottság szakértő tagjai is kiálltak Pulay mellett, elmondták, hogy számukra teljesen alaptalannak tűnik az igazgató rendkívül alacsony pontozása. Az igazgatóhelyettes megismételheti a vizsgát egy másik bizottság előtt, írta a Nyugat.hu...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.