2020. június 29., hétfő

AMIT AZ ELMÚLT TÍZ ÉVBEN MEGTANULTAM ITT: AZ IGAZSÁGNÁL NEM KELL TÖBB - MIT JELENT AZ INDEX NEKÜNK? OLVASÓINK, HÍRESSÉGEK ÉS AZ INDEXESEK MESÉLNEK AZ INDEXRŐL

INDEX
Szerző: INDEX
2020.06.29.


Gergely: Az Indexen valóban helye van mindennek

Elsőre annyit mondanék, objektív újságírás nem nagyon van, mert az emberek nem gépek. Egy többértelmű szó, vagy bármilyen apró formai jellemző hamar "aláássa" akár a legegyszerűbb hír objektivitását is. Független viszont van, ami már más kérdés, és igazából nem függ attól, melyik párt komája a tulaj, nekem teljesen mindegy, amíg meghagyja az írást az újságírók bizniszének. Így engem nem is érdekel, ki a vezérigazgató, vagy hogy alakul a lapcsalád fejeseinek váltakozása. Rátérek a lényegre.

Sokan emlegetik balliberális lapként az Indexet. Talán az is, hiszen a világ haladóbb része általában inkább balra húz. Ettől függetlenül az Index élesen megkülönböztethető egy pártlaptól: alapvetően ugyanúgy megjelenik kritika a Momentumról, a Szocikról, mint ahogyan a Fidesz holdudvaráról is. A közéleti események értékelésénel szintén feltűnnek jobb- és baloldali megközelítések is. Ez jelenti számomra az objektivitást.

Más magyar lapban nem találkozni olyannal, hogy pl. egy alapvetően jobboldali hangvételű lap nyílt kritikát fogalmaz meg a jobboldalról is ugyanúgy, mint bármi másról. Más lapokban nem jelenik meg olyan cikk, amiben egyszerre találhatja meg az igazát a gyári munkás, a BTK hallgató és a deszkás szmóker is. Az Indexen valóban helye van mindennek, ami aktuális, amiről érdemes véleményt formálni. Nem féltek beismerni a tévedést, vagy ítélet nélkül megmutatni egy olyan nézőpontot, amely akár személyes elveitekkel ellenkezik.

Ez mutatja a szerkesztőség intelligenciáját, haladó szellemét, objektivitását. Nincsenek copy-pastelt cikkek, nincsenek megrendelt tartalmak birkáknak: emberi újságírók vannak, akik talán túlságosan leszarják a pirossal aláhúzott részeket a szövegszerkesztőben, de mindenesetre önmagukat adják, hitelesen, teret engedve minden olyan értéknek, amit egy újságíró klasszikusan köteles figyelembe venni. Ti is tudjátok, Magyarországon erre nincs alternatíva. Nincs még egy ilyen lap. Nekem nem lesz mit olvasnom, ha az Indexen migránsozós baromságok fognak megjelenni.

A szólásszabadság-index az országban 50 pontot minimum esni fog, ha elkezdődik nálatok is a sorosozás. Nagyon remélem, nem egy gagyi PR-stunt ez az egész, mert én valóban szívemen viselem ennek a lapnak az alakulását, a legutóbbi generációs Indexszel együtt nőttem fel, az írásaitok sokszor felhívták a figyelmem arra, hogy egy témát ne csak saját meggyőződésem szerint közelítsek meg. TLDR nincs, ha már lepötyögtem olvassátok. Legjobbakat kívánom nektek srácok!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.