2020. június 29., hétfő

AMIT A NYUGDÍJASOK NYERNEK A RÉVEN, AZT ELVESZIK TŐLÜK A VÁMON

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.06.29.


„Amikor a nyugdíj mellett munkát vállalók járulékeltörlését sulykolja a kormány, valahogyan ’elfelejti’ megemlíteni, hogy megszűnik a nyugdíjjárulék fejében eddig számukra járó éves – mintegy hat százalékot kitevő – emelés” – hangsúlyozta Barát Gábor nyugdíjszakértő. Az Országos Nyugdíj-főigazgatóság korábbi főigazgatója azt pedig végképp cinikusnak tartja, hogy „ezzel a több-milliárd-marad-a-nyugdíjasok-zsebében" dumával igyekeznek elleplezni, hogy a nyugdíjasok – még a leginkább rászorult alacsony nyugdíjasok sem – kaptak egy fillér juttatást sem a járvány alatt”. Az intézkedésnek nagyobb a füstje, mint a lángja – szögezte le.

„Aki dolgozik, az valóban többet visz majd haza a munkája után a következő hónap után, miután nem kell fizetnie a 19,5 százalékra rúgó, immár társadalombiztosítási járuléknak nevezett egyéni járulékokat, benne nevesítve a nyugdíjjárulékkal” – mondta Barát Gábor, aki azonban emlékeztetett arra – amit a kormánypropaganda persze nem emleget –, miszerint ezzel egyidőben megszűnik a nyugdíjasok nyugdíj mellett fizetése után eddig fizetett nyugdíjjárulék alapján, évente kapott plusz nyugdíjnövekedés. Aki tovább dolgozott, annak éves szinten hat százalékkal emelkedett a nyugdíja. Eddig.

A mostani intézkedés által érintettek száma csekély – ahogy Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára mondta: a rendelkezésre álló adataik szerint, több mint 36 ezer nyugdíjas dolgozik munkaviszonyon kívül, nekik a szabályváltozás 14 százalékkal emeli júliustól a nettó fizetésüket. Barát szerint, az egy dolog, hogy elenyésző szám ez a kétmilliós nyugdíjasok táborához mérve, emellett van ennek is egy olyan vetülete, amiről nem szól a kormányzati fáma: elsősorban ugyanis nem a kisnyugdíjasoknak van lehetőségük munkát találni nyugdíjba vonulásuk után, komoly munkához főként az átlagot meghaladó nyugdíjjal rendelkezők jutnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.