2020. június 27., szombat

DIÁKSZÁMLÁT KERESEL? INGYEN IS MEGKAPHATOD - ÉSZNÉL KELL LENNI A VÁLASZTÁSNÁL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.06.25.


Diákmunka mellett és továbbtanulóknak elengedhetetlen a bankszámla, azonban nem mindegy, mennyibe kerül. Szerencsére a normál banki díjak töredékéért kínálnak speciális diákszámlákat a bankok. Aki ügyesen használja, akár ingyen vagy fillérekért bankolhat, de ehhez be kell tartani bizonyos szabályokat. Mutatjuk a buktatókat, amiket érdemes elkerülni, különben a zsebünk bánja a tapasztalatlanságot.


Sok diák tervezi, hogy a nyáron munkát vállal. Ehhez mindenképp bankszámlára lesz szükségük. A felsőoktatásba indulóknak pedig már a beiratkozásnál meg kell adniuk a számlaszámukat. Jó hír, hogy a diákok kitüntetett helyzetben vannak a bankoknál, hiszen a normál díjak töredékéért kínálják számukra a szolgáltatásokat. Néhány banknál (OTP, K&H) már 6-7 éves kortól is kaphatnak saját bankszámlát, 14 éves kor felett pedig már széles kínálatból választhatnak.

A diákszámlák jellemzője, hogy tanulói jogviszony kell hozzá, jövedelmet nem várnak el, és a normál díjaknál jóval kedvezőbb árakat szabnak a bankok, ha nem is az összes, de több szolgáltatásra is. Ennek köszönhetően akár ingyen is használhatunk egy bankszámlát bankkártyával, vagy néhány száz forintból is megúszhatjuk a dolgot. Ehhez persze okosan, a buktatókat kikerülve kell bankolni. A kedvező díjakat a diákévek végéig vagy általában 24-26 éves korig lehet kihasználni.
Mire kell figyelni?

A diákszámla havi díja banktól függően nulla és 390 forint között szóródik, a bankkártya pedig vagy ingyenes, vagy banktól függően havi pár száz forintra jön ki az ára (ha elosztjuk az éves díjat 12-vel). Néhány banknál az első évben még nulla forint a kártya díja, a másodiktól azonban már felszámítanak valamekkora összeget. Ezek mellett a tételek miatt nem szabad elmenni, mert gyorsan letelik az első év, és utána már szépen egymásra rakódnak a pár száz forintos díjak, amiket aztán minden évben megemelnek a bankok. (A banki díjakat itt szedtük táblázatba.)

A legolcsóbban úgy lehet bankolni, ha a bankszámlára érkező pénzből (fizetés, diákhitel, szülői támogatás, családi pótlék stb.) bankkártyával költünk, ez ugyanis díjmentes. A készpénzfelvételre viszont nagyon oda kell figyelni. Minden 16 évesnél idősebb ügyfél havonta két alkalommal, legfeljebb összesen 150 ezer forint készpénzt díjmentesen vehet fel bankkártyával ATM-ből (bankautomatából, nem a bankfiók pénztárából). Ehhez azonban külön kell írásban nyilatkozni a bankban. Ilyen nyilatkozatot csak egy banknál tehetünk. Ha erről megfeledkezünk, akkor súlyos összegeket számolhatnak fel minden egyes készpénzfelvét után. (Lásd a banki készpénzfelvét költségeit a táblázatban!) Ezt akkor is megteszik a bankok, ha túlléptük ezt a díjmentes limitet.

Nagyon megdrágíthatjuk a bankolást, ha sokszor kisebb összegeket veszünk fel az ATM-ből. A havi kétszeri díjmentes készpénzfelvételt követően a harmadiktól már díjakat szed a bank akkor is, ha 150 ezer forintnál kevesebb pénzt vettünk fel. A díj attól is függ, hogy a bank saját ATM-jét vagy másik pénzintézetét használjuk. Semmiképp ne vegyünk fel banki pénztárból készpénzt, mert az ATM díjak többszörösét is fizethetjük érte!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.