2020. június 27., szombat

AMERIKAI VÍZUMSTOP-KISOKOS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.06.27.



Az amerikai elnök rendelete nyomán idén már nem kapnak vízumot azok, akik az Egyesült Államokban szeretnének dolgozni. Donald Trump ugyanis úgy döntött, október helyett az év végéig meghosszabbítja a zöld kártyák kiadásának tilalmát az USA-n kívül. Vajon kiket és hogyan érint ez a döntés?

Donald Trump kormánya a döntést a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémákkal és a munkahelyek védelmével indokolta. A Fehér Ház úgy számol, hogy az intézkedés több mint félmillió munkahelyet ment meg.

Bizonyos ágazatokra (élelmiszeripar és a vírus elleni küzdelemben részt vevők) nem érvényes a döntés, ami egyébként egy áprilisi szűkítés kiterjesztése és Donald Trump szerint akár jövőre is folytatódhat, amennyiben az szükséges.

A döntés kritikusai (például több üzleti csoport) szerint az nem hogy segítene az amerikai gazdaságon, de ártani fog neki, hiszen a külföldi tehetséges munkavállalók más országokat választanak majd.

Mely vízumokra érvényes?

Elsősorban az állandó letelepedést lehetővé tévő zöld kártyákra, illetve azokra a nem-bevándorló ideiglenes munkavállalási engedélyekre, melyek áprilisban kimaradtak a szórásból.

H-1B

A H-1B vízumot elsősorban a speciális végzettségű munkaerők kapják (legalább BA-diploma kell hozzá az adott szakterületen). Előszeretettel adják például az indiai, kínai és egyéb országokból származó tech-szakembereknek.

H-4

A H-4 vízum a H-1B vízumtulajdonosok partnereinek jár, méghozzá ugyanolyan időtartamra.

H-2B

A mezőgazdaságon kívüli idénymunkások (például fakitermelők) körében a leggyakoribb vízumtípus. Az élelmiszerlánchoz köthető munkakörökben dolgozók kivételek.

J

Ez a típus a kulturális és oktatási diákcserében és kutatásokban részt vevőknek jár, de jellemzően az au pairek is ezt kapják.

L

Az L-vízumot a nemzetközi vállalatok ideiglenesen Amerikában helyezett alkalmazottai (jellemzően vezetői) használják...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.