2020. június 20., szombat

EZ MÁR TELJESEN A SZTÁLINI SZOVJET IDŐKET IDÉZI

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2020.06.20.



„Ez a szabályozásban az első fecske, amely nem a kormányt, hanem a miniszterelnököt nevezi meg a közbeszerzések mindenható urának...akár az is megtilthatóvá válik, hogy Ön leírja, amit én mondok, de akár még az is, hogy mi kapcsolatba lépjünk egymással... Lezárhatók az ország egyes területei, valamint a Magyarország és más országok közötti személyforgalom...tiltható az ország egyes területei, illetve az ország lakosainak egymással való személyes érintkezése” – ilyen és hasonlóan rémisztő részletekkel illusztrálta Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter a Hírklikknek adott interjújában a veszélyhelyzet megszüntetése után ránk szabadított egészségügyi válsághelyzet valódi mibenlétét. „Jön Müller Cecília, aki Kásler Miklóssal megüzeni Orbán Viktornak, hogy azonnal rendelje el az egészségügyi szükséghelyzetet”, ebbe, a hosszabbításába és lezárásába pedig a Palamentnek nincs szerepe. „De hát hogyan is lenne? Nem fog magának visszautat parancsolni az ezt a politikai hatalmat egyszemélyben gyakorló ember, aki egyszer már hozzájutott ehhez a típusú hatalomgyakorlási kerethez” ­– mondja Bárándy, hozzátéve: „Hogy őt idézzem: „Már bocsánat”.

Most jobb vagy rosszabb nekünk?

A válasz erre nem is olyan egyszerű. De azért az biztos, hogy rosszabb.

Merthogy?

Kezdjük az alapproblémával: semmi okunk nincs arra, hogy bízzunk a kormányzatban, a regnáló hatalomban. Félreértések elkerülése végett, ezt nem általánosságban mondom, hanem pontosan hogy ezekre a szabályozásokra vonatkoztatva.

Mire alapozva?


Amikor az Orbán-kormány a 2015-ös menekültáradatot követően létrehozta a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre vonatkozó szabályozást, kizárólag a megelőző időben teljesült feltételek alapján határozta meg annak a feltételeit – a szabályozás után soha, hangsúlyozom, SOHA nem álltak fenn ezek a feltételek. Ennek ellenére ezt a jogi rendet azóta is mindig meghosszabbítja, így jelenleg is fennáll az a jogi helyzet, amelyben alapjogokat sértő rendelkezéseket lehet hozni. Hogy úgy fogalmazzak: ez a puska fel van akasztva a színpad falára, egyelőre nem lőttek vele, de miért lenne ott – azaz miért hosszabbítanák meg a szükséges időszakonként azt –, ha egyébként az alkalmazását az elrendelés feltételei hiányában nem látnák biztosítandónak?! Ilyen körülmények között enyhe kifejezés, ha azt mondom, hogy rossz érzést kelt egy újabb ilyen válsághelyzetnek a bevezetése...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.