2020. június 29., hétfő

FINKELSTEIN-KÖLYKÖK ZABÁLJÁK FEL AZ ELLENZÉKET

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.06.29.


Elégedetten csettintene Arthur Finkelstein, ha látná, mi folyik ma Magyarországon. A kampány-tanácsadó erős alapokat helyezett le társával, George Birnbaummal együtt, és voltaképpen jól is választottak: Orbán Viktor, valamint Habony Árpád megfelelő alanyok voltak ahhoz, hogy tanításaik termékeny talajra hulljanak. Ezt különben nem mi találtuk ki, nem egyszerű publicisztikai fogásról van szó. Maga Birnbaum ismerte el, még egy másfél évvel ezelőtti, svájci lapnak adott nyilatkozatában.

Orbán – mint kiderült – különösen fogékonynak mutatkozott az örökös háborúzásra, a politikai ellenfél diabolizálásra. És bár Finkelstein – akiről tudjuk, hogy különösen gátlástalan, elvek nélküli emberként dolgozott –, már elhunyt, örökségként itt hagyta tanait, valamint a sok-sok „Finkelstein kölyköt”. Számos követője akad, de mint kiderült, mind közül a legjobb Habony Árpád. Ezt onnan gondolhatjuk, hogy noha Orbán egyszer már eltávolította a maga közeléből az egykori koronaőrt, immár újra ott van a csapat tagjaként – egyesek szerint irányítójaként. Mert – mint mondják – ebben a rejtélyes figurában jól összpontosulnak az amerikai tanácsadó tanult fogásai a zsigeri gyűlölet hatékony elemeivel, valamint – feltehetően –, ő az, aki leginkább tudja, mit akar, mit kíván Orbán Viktor. Talán nem állunk távol az igazságtól, ha azt állítjuk: a permanens gyűlölködés, a folyamatos kampányolás már az ő ideája. Nyilván tisztában van vele, hogy főnöke ebben a legerősebb, itt a leghatékonyabb, és ezen a területen tűnik verhetetlennek. Vagyis, ha vannak Finkeltsein kölykök, akkor nyugodtan kijelenthetjük: léteznek Orbán-kölykök is. Ami esetünkben azt jelenti, hogy ma Magyarországon csak Orbán képes arra, hogy olyan követőket sorakoztasson fel, akik nem pusztán vezényszóra, de helyenként innovatív módon is képesek az ellenség támadására.

Finkelstein tehát már nincs, de kölykei vannak, és Orbán egy jottányit sem akar eltávolodni a bevált módszerektől. A bevált módszerek bevált sémákat is takarnak. Állandó elemmé vált a migránsokkal szembeni félelem táplálása és Soros György ellenségképe. A magyar miniszterelnök ugyanis elfogadta mesterei tanítását: nincs szükség arra, hogy a kijelölt személy, vagy jelenség valóságos veszélyt jelentsen, elég, ha hitelesen képesek felmutatni a társadalom többsége számára, hogy tartaniuk kell tőle. És mert Orbánnak valóban immanens tulajdonságává vált az állandó harc, a folyamatos háborúzás, nem is lehetett neki elhinni, hogy – október 13-a után – valóban békülékeny, együttműködő országvezető lesz belőle. Ahogy már 2002-ben, a két választási forduló között megmutatta, hogy képes azonnal mozgósítani csapatát, háborús tereppé tenni az egész országot – ugyanígy képes erre majd’ húsz évvel később is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.