2020. június 18., csütörtök

KIOSZTOTTÁK A SZEGÉNYSÉGRŐL MÉLTÓSÁGGAL SAJTÓDÍJAT

ÁTLÁTSZÓ / SZOCIO
Szerző: VITRAI BARBARA
2020.06.18.


Idén rendhagyó módon online adásban osztotta ki a Szegénységről Méltósággal sajtódíjat az Esély Labor Egyesületben megújult Magyar Szegénységellenes Hálózat. A díjátadó ceremóniát és nemzetközi workshopot eredetileg márciusra tervezték, azonban a járványhelyzet miatt törölni kényszerültek az eseményt. A 2017-ben indult kezdeményezés keretében olyan 2019. január 1. és december 31. között megjelent cikkeket, riportokat, interjúkat, tudósításokat – és ezen keresztül alkotóikat – díjazzák, amelyek az érintettekből álló zsűri véleménye szerint megfelelő módon – körültekintően, méltósággal és árnyaltan – mutatják be a szegénységben élők helyzetét. A díjazottak között Suha Nikolett (hvg.hu), Bóna Samu, Szilágyi Máté és Szilli Tamás (index.hu), valamint Dohi Gabriella és Kemény Vagyim (Tilos Rádió). A különdíjat Zsilák Szilvia (Abcúg) és Veress Krisztina (RTL Klub) kapta.

Legtöbben, a többségi társadalom tagjaiként, csak elképzelni tudjuk, milyen lehet a társadalom peremén, szegénységben élni, olyan házakban, ahol nincs vezetékes víz, áram is csak akkor, ha feltöltöttük a kártyát, a hónap közepére már elfogyott az élelmiszerre szánt kevéske pénz, és azt latolgatjuk, hogy kitől is kérhetnénk kenyérre. Vannak köztünk, akik már jártak zsákfaluban, néhány napra átélték a kilátástalanságot, esetleg adományt is vittek, majd hazamentek a fűtött, városi lakásukba, és eltették mélyre ezt a képet – milyen szerencse, hogy velünk ez nem történhet meg.

A szegénységről méltósággal írni azt jelenti, hogy közelebb megyünk, empátiával fordulunk a kirekesztett, megbélyegzett, elfeledett emberek felé, sztereotípiák helyett a probléma mögött meghúzódó valódi okokat keressük. Ezek a történetek legyenek mégoly személyesek is, nem önmagukban állnak, hanem egy olyan társadalmi-gazdasági keretben, amely ahelyett, hogy kitörési pontokat mutatna a hátrányos helyzetben élőknek, folyamatosan akadályokat gördít eléjük, és tartósan szegénységre ítéli őket.

Ezek az cikkek, videók, rádióműsorok mégis valamiféle perspektívát kínálnak és reményt csempésznek bele a történetekbe, ezáltal segítenek megérteni az adott élethelyzetet, és megmutatják, hogyan lehet rajta változtatni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.