2020. június 17., szerda

MEGJELENT A 168 ÓRA 2020.06.17-I SZÁMA - LAPAJÁNLÓ

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168ora.hu
2020.06.16.


Koltai Róbert minden idők egyik legsikeresebb magyar filmjében, a Sose halunk meg címűben a saját nagybátyját, Gyuszi bácsit alakította, és ő is rendezte a filmet. Akárcsak a Csocsót, a Szambát vagy a Világszámot. Filmjeit csak a mozikban több mint kétmillióan látták. Egyik alapítója volt a legendás kaposvári társulatnak, de már régóta szabadúszó. A színész-rendezőt nemrég a Halhatatlanok Társulatának tagjává választották.

Halálosan komoly játék

Koltai Róbert minden idők egyik legsikeresebb magyar filmjében, a Sose halunk meg címűben a saját nagybátyját, Gyuszi bácsit alakította, és ő is rendezte a filmet. Akárcsak a Csocsót, a Szambát vagy a Világszámot. Filmjeit csak a mozikban több mint kétmillióan látták. Egyik alapítója volt a legendás kaposvári társulatnak, de már régóta szabadúszó. A színész-rendezőt nemrég a Halhatatlanok Társulatának tagjává választották.

Optimisták – Végső győzelmet csak a vakcina arathat

Ami a következő években, a gazdasági recesszió világában vár ránk, az eddigieknél is nagyobb áldozatot kíván. A gazdasági várakozások tervezhetetlenek. A prognózisok tíz százalékos eltéréseket tartalmaznak. A globális játszmában Magyarország, a miniszter szerint kedvező esélyekkel indul. Mit rontottunk el, mit tettünk helyesen? Gulyás Gergelyt, a kormányzati tájékoztató szeánszok fejét, a Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdeztük.

Változatok a félelemkeltésre – A nemzeti konzultáció igazi hungarikum

A valóságnak soha semmi köze nincs a mi nemzeti konzultációinkhoz, amely a közvélemény-kutatás álcáját viseli. Ez a véleménye Sik Endre professzornak, a Magyar Szociológiai Társaság volt elnökének, a Tárki kutatójának. Az interjúban arról is beszél, hogy az Orbán Viktor fényképével kiküldött levél célja a félelemkeltés, és annak sulykolása, hogy csak a kormány védheti meg az embereket.

Nyugdíjasok a célkeresztben


A járvány első szakasza lassan lecseng, és most már jól látszik, hogy ebből a nyugdíjasok jöttek ki a legrosszabbul. Nemcsak azért, mert közülük került ki a koronavírus legtöbb áldozata, hanem azért is, mert közben sok tekintetben romlott a társadalmi megbecsültségük.

Tisztelet a bátraknak – Az életét adta, mégsem becsüljük

Nemcsak az 1956-os eseményekre volt jelentős hatással, hanem a rendszerváltásnak is az egyik emblematikus figurája lett. Halálára 1989. június 16-án tömegek emlékeztek, mára viszont szinte teljesen kikopott a köztudatból. Pedig Nagy Imre története ma is komoly tanulságokat hordoz.

A világszínvonaltól a középszerig – I.rész: A magyar agrárium diadala

1979-ben a magyar búzatermés 19 százalékkal meghaladta az EGK (az EU elődje) átlagát, a kukoricával – az egymillió hektárnál nagyobb területen termelők között – az USA mögött a másodikak voltunk a világon, a napraforgóterméssel pedig szintén másodikak Franciaország mögött.

Tússzá váló betegek – A koronavírusra hivatkozva átírják a jogokat

Majdnem két teljes napra vesztette szem elől idős rokonát egy család. A 80. életévéhez közelítő férfit stroke gyanújával szállították kórházba, de tüdőgyulladás miatt azonnal a COVID-osztályra vitték. Ettől kezdve a kórház dolgozói elzárkóztak a tájékoztatástól. Szakemberek szerint az egyáltalán nem egyedi esetért a szigorú adatvédelmi törvény okolható.

Bagó mulatsága – 4. rész

A hagyományos, szegény családoknál az asszonyok egyik feladata az, hogy az állatok élelmezését moslékgyűjtés vagy kukázás formájában biztosítsák. Ebből kifolyólag hús gyakorta, ám friss zöldség vagy gyümölcs szinte soha nem kerül az asztalra. A gyerekek egészségtelen táplálkozásához a kóla, a csipszek és az édességek is hozzájárulnak. Ezek sokszor kirohadt fogsort és gyakorta szembetegségeket is okoznak. A valódi probléma nem a mennyiségbeli, hanem a minőségi éhezés.

Aztán eljött az a szörnyű április

H. Varga Judit azok közé tartozik, akik szinte mindent tudnak a magyar 20. századot meghatározó, 1944 áprilisa és 1945 májusa közötti drámai egy évről. A 93. évét épp betöltő holokauszt-túlélővel készült beszélgetésből képet kaphatunk az egykori halál- és munkatáborokról. Közülük négyben is volt, és mindegyiket túlélte.

Vác a függetlenség börtönében

A kormány médiája az utóbbi napokban többször is írt Vácról, a helyi önkormányzatról. A város államtitkári rangú országgyűlési képviselője is több fórumon szóvá tette azt a „tűrhetetlen önkényt”, amellyel a koronavírus-járványra hivatkozva sanyargatják a helyi lakosokat. A polgármester viszont egyáltalán nem így látja.

Felemás adatok

A hivatalos adatokból aligha derül ki, hogy a válság miatt mind többen veszítik el a munkájukat. Eközben az átlagbér is torzítja a valóságot, mert a legkisebb vállalkozásoknál dolgozó alacsony keresetűeket nem veszik figyelembe.

Tüntető New York

Az erőszak, amely az első napokban jellemezte az utcai megmozdulásokat, idővel alábbhagyott – mondta el lapunknak Eleonora Privitera olasz szabadúszó operatőr, aki a New York-i Filmakadémián tanult, és aki a tüntetések első napjától a helyszínen követi az eseményeket.

Agresszív letámadás

Szomorú az a világ, amelynek a reprezentatív színházi műfaja a musical – mondta nekem évtizedekkel ezelőtt a nagy rendező, Ruszt József. Ajakbiggyesztve legyintett egyet, és hozzátette, hogy el fog múlni. Nem múlt el, nagyon is itt van, a leginkább tömegeket vonzó színházi műfaj.

Vasvilág jön 56

Sándor Iván olyan szépíró, aki nem tud nem politizálni. Regényeiben világ körüli útra repíti képzelt figuráit, akik közben a legrealisztikusabb politikai, társadalmi helyzetekben találják magukat. Sándor Iván időutazása minden állomásán nem szűnő szenvedélyességgel elemzi a reálpolitikát is.

Hollywoodi sztár volt sokak szemében

A kilencven évvel ezelőtt született Ferrari Violetta bebizonyította, hogy nincs lehetetlen. Ha valaki valamit nagyon akar, azt meg tudja valósítani. Hazai és nemzetközi sikerei után hazaköltözött. Budaörsön telepedett le, ahol díszpolgárrá fogadták. Ott halt meg 2014-ben. A róla készült kiadandó könyvből idézzük fel az alakját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.