2020. július 24., péntek

A SZAG NEM FOG VÁLTOZNI AKKOR SEM, HA SENKI NEM BESZÉL RÓLA

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.07.24.


Napsugaras szép reggelt! Lassan a nyár a vége felé közeledik, de ez még nem jelenti, hogy a napsugaraktól is el kell majd búcsúznunk. Ha csak Orbán Viktor máshogy nem gondolja. Ha csak oda nem adja Mészáros Lőrincnek, hogy gyűjtse egy zsákba és tegye el neki azokra az időkre, amikor kevesebb lesz belőle.

Oké, ez hülyeség. Nem azért, mert ilyet nem tennének ezek, még Orbán sem. Dehogyis nem. Simán. Szemrebbenés nélkül. De technikailag nem kivitelezhető a dolog. A sajtó eltaposása azonban simán kivitelezhető. Éppen elég azt hazudni az Unióban, hogy nem is, egyáltalán nem arról van szó, egyszerű üzleti döntés. Elhiszik. Itthon pedig elég azt állítani, hogy ez nem diktatúra, mert lámcsak, én is irkálhatok itt nyugodtan, mégsem lőttek fejbe ezidáig. És például lehet tüntetni. Általában. Most pont nem, mert a csúnya vírus veszélyes, de majd valamikor, amikor elmúlik, talán 2022 után, akkor már lehet azt is. Nincs itt semmi látnivaló, virágzik a demokrácia, sőt, sokkal demokráciább van, mint például a németeknél, megmondta a főnök.

Szép lassan bezárul a csapda. Megnyugszunk, hiszen semmi rossz nem történik. Amiről nem tudunk, az nincs is, és nem fogunk tudni semmiről, csak arról, amiről értesíteni akar minket a rezsim. Nyugodtan lehet lopni a szemünk előtt, azt már megszoktuk. Nem ügy. Elég, ha naponta ötször bemondják a tévében, rádióban, ha naponta tízszer leírják a médiában, és mindent el fogunk hinni. Valóban utolérte a vidék a fővárost. Egyenlők leszünk, már nem kell hozzá sok, hogy pontosan annyira ne tudjunk tájékozódni a valóságról, ahogy nem tud tájékozódni a közmunkás, aki annak örül, ha van mit enni és eszébe sem jut internet miatt sírni. Éppen annyira fogunk tudni a valóságról, mint a békemenetelő néni, aki annyit tud, amit az ingyenesen bedobott lapban olvas, amit az ingyenesen nézhető tévében lát, és ha van is internet otthon, addig terjed a tudása, hogy hogyan kell belépni a Facebookra, ahol minden azt fogja igazolni, hogy jól gondolkodik, hiszen azok a kommentek és cikkek kerülnek be a buborékjába, melyeket látni akar. Ez nem igaz mindenkire, de aki meg akar sértődni miatta, tegye bátran.

Itt tartunk és ez még nem is a vége a történetnek, bár már majdnem az. Nem is kell fegyveres őr a határokra, Orbán hamarosan eléri azt, amit Kim barátja Észak-Koreában. Aki érti, mi történik, az hiába ordibál, senki nem fogja meghallani. Aztán majd egyre kevesebben fogunk ordibálni. Mert aki azt tapasztalja, hogy süketeknek beszél, az előbb vagy utóbb abba fogja hagyni. Ez a terv. Azok a kicsi szigetek, ahová visszaszorult a független média vagy annak roncsai, egyre távolabb sodródnak a szárazföldtől. Abban bízhat – és abban is bízik – a maffia, hogy elfogy az erő. Aki nem bírja tovább, az dönthet, hogy keres magának egy olyan országot, ahol nyugodtan élhet, vagy marad és kussol, éli a szűkre szabott kis életét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.