2020. július 24., péntek

AZ INDEX ÉS A SAJTÓSZABADSÁG - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.07.24.


Egész Európában akadnak gondok a média szabadságával, de ami Magyarországon történik, az már az Európai Bizottság figyelmét is felkeltette.

Tegnap tették közzé az Európai Unió által finanszírozott Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központja friss, idei tanulmányát, amely átfogó képet ad a vizsgált téma helyzetéről a 27-EU-tagállamban, valamint az Egyesült Királyságban, Albániában és Törökországban. A tanulmány azt vizsgálja, hogy milyen fizikai vagy virtuális veszélyeknek és támadásoknak vannak kitéve az újságírók. Górcső alá vette a munkafeltételeiket, de kitért olyan kérdésekre is, mint a médiapiac összetétele, a médiaszereplők politikai függetlensége és a társadalmi befogadás szintje az egyes országokban. A 174 oldalas tanulmány megállapításai fontos adalékként szolgálnak majd a szeptemberre esedékes első jogállamisági jelentéshez, amely külön fejezetet szentel a médiapluralizmusnak. Az áttekintésből az derül ki, hogy ebben a tekintetben a helyzet több vonatkozásban romlott, de legalábbis nem javult Európában. Az egyes részterületekre vonatkozó veszélyeztetettséget országonként külön-külön jelölték zölddel, sárgával, illetve vörössel. Magyarország feltűnősen sok vonatkozásban került a vörös kategóriába. Az alapvető, jórészt jogszabályokban testet öltő védettség tekintetében ugyan a közepes fokú veszélyeztetettséget mutató sárga színnel jelölték – sőt, azon belül egyes részterületek alapvető védettsége zöld, azaz kockázatmentességre utal -, de a médiapiaci pluralizmus tekintetében már a magas fogú veszélyeztetettség vörös színét kapta. Vörös az a kockázati szempont is, hogy mennyiben szól bele a tulajdonos a szerkesztőségi tartalomba. A média politikai függetlenségét illetően szintén a vörös mezőbe került Magyarország – e vonatkozásban Lengyelországgal, Szlovéniával, Romániával, Bulgáriával és Törökországgal együtt.

És akkor váltsuk most mindezt napi aktualitásokra.

Gazdasági nyomásból lesz a politikai

A Politico című amerikai portál európai kiadása terjedelmes cikkben foglalkozik az Index hírportál ügyével. Kiemeli, hogy Vera Jourová, az Európai Bizottság – vagyis a központi uniós végrehajtó intézmény - azon alelnöke, aki az európai értékek érvényesüléséért és az átláthatóságért felel, újságírók előtt súlyos aggodalmának adott hangot a portál függetlenségének megőrzését illetően, és úgy fogalmazott: nem szabad, hogy a gazdasági természetű nyomás politikai jellegű nyomásgyakorlássá változzon. A cikk megírja, hogy az Index számos újságírója távozott, a függetlenség elvesztésétől való félelmében. Előzőleg eltávolították a szerkesztőség éléről Dull Szabolcsot. Jourová azt mondta, általában is súlyos aggodalmai vannak a magyar média helyzetét illetően. A Politico szerint magyar újságírók és szakértők régóta aggályokat fogalmaznak meg amiatt, hogy a kormány növekvő ellenőrzést gyakorol a média felett. A portál emlékeztet arra, hogy 2016-ban bezárták az ország legnagyobb lapját, a Népszabadságot.

Jourová kiemelte: ahhoz, hogy szabad és tisztességes választásokat rendezzenek, garantálni kell a médiapluralizmust és a szólásszabadságot. Ezért szemléli aggodalommal a magyarországi helyzetet – mondta, és hozzátette, hogy a függetlenség magas fokú veszélyeztetettségét érzékeli Magyarországon. Ezzel a kijelentésével mintegy politikai nyomatékot is adott az imént ismertetett átfogó tanulmány megállapításainak.

A EU is figyel az Indexre

Az Európai Bizottság cseh alelnöke megjegyezte: rendkívül nehéz lehet a szerkesztőségnek ilyen bizonytalan légkörben dolgozni. Elmondta, hogy az Európai Bizottság kapcsolatban áll az Indexszel.

Vera Jourová az újságírók előtt a magyar médiahelyzetről szólva kitért arra is, hogy több mint négyszáz kormánypárti médiaintézményt fogtak össze a Közép-európai Sajtó- és Médiaalapítvány, a KESMA ernyője alatt. Közölte: az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni, hogy ez összeegyeztethető-e a versenyjogi szabályokkal.

A Politico megállapítja, hogy az Index kemény oknyomozó anyagaival tett szert elismertségre. Példaként kiemeli: ez a portál tárta fel, hogy magyar tisztségviselők vesztegetés fejében magyar útleveleket adtak orosz és ukrán állampolgároknak. Az Index szerkesztőségét ismerő személyek egyike a Politico újságírójával beszélgetve úgy vélekedett: a kollektíva belefáradt abba, hogy évek óta politikai támadásokat kell elhárítania.

Nincs demokrácia, nem lesz pénz

Végül röviden megemlítem: a Reuters hírügynökség, abban a New York Times által is átvett beszámolójában, amely az Európai Parlament tegnapi vitájáról szól, és amelynek az eredményeként nagy többséggel megszavazták a minapi EU-csúcson született költségvetési alku tartalmát erősen kritizáló határozatot, kitér arra is, hogy Manfred Weber, a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a frakcióvezetője a jogállamisággal kapcsolatban azt mondta (idézem): „e tekintetben világosnak kell lennünk. Útitervvel kell rendelkeznünk annak az egyértelmű elvnek az érvényesítésére, miszerint nincs pénz, ha nem tartják tiszteletben az európai szabályokat és mechanizmusokat”. A Reuters ehhez hozzáteszi: a jogállamisági vita Lengyelországra és Magyarországra összpontosul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.