2020. július 21., kedd

HELYENKÉNT MÉRGEZŐVÉ IS VÁLHAT A BALATON

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.07.20.



Készültséget rendelt el Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a Balatonon a határértéket meghaladó klorofill-A szintek miatt. Körbejártuk, mi ez, mitől van, és mire lehet számítani ezzel kapcsolatban a jövőben.

A Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság akkreditált laboratóriuma a Balaton nyugati medencéjében a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A szinteket mért. Az OVF ezért – mint arról az Infostart beszámolt – július 16-ától III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a Balatonon.

A képen a 2020.07.11.-i Sentinel-2 MSI műhold felvételekből számolt alga biomassza (klorofill-a - mikrogram per liter) térkép látható a Balaton nyugati medencéről. A Keszthelyi és a Szigligeti medencékben a víz helyenként már eutróf (türkiz szín) volt, mert az algabiomassza megközelítette a 30 mikrogram per litert
.

Az OVF tájékoztatása (aminek amúgy saját honlapjukon nyoma sincs) szerint a szakemberek már megkezdték a lepel- és mélységi kotráshoz szükséges helyszínek és eszközök előkészítését. A munkálatok Balatongyörök térségében a lehető legrövidebb időn belül megindulnak. Mint hozzátették: a vízminőségi kotrás a strandok használatát nem befolyásolja.

Nem törődött a hatóság a fürdőzésre alkalmatlansággal

A kotrás ugyan nem – teszi már hozzá az Azénpénzem.hu –, de az algásodás igenis befolyásolhatja a strandolást. Már ha a hatóság erről tudomást vesz. A keszthelyi mérőállomáson tavaly nyár végén mért klorofillkoncentráció szakértők szerint több napon át alkalmatlanná tette a vizet a fürdőzésre, de mégis elmaradtak az ilyen esetekre rendeletben előírt intézkedések...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.