2020. július 9., csütörtök

HVG HETILAP AJÁNLÓ

HVG ONLINE
Szerző: NAGY GÁBOR
2020.07.09.



Szubjektív lapajánló.

A minden előttünk álló nehézséget legyűrő, a nemes elszántságunkat veretes eredménybe foglaló akarat hangsúlyozása vándorprédikátorok és modern életmódcoachok közhelye. Ami az egy évtizedes NER-időszakban kapott új értelmezést, s az akarat előtti utat az évek múlásával egyre olajozottabb együttműködésben nyitották meg a hatalom különböző rendű-rangú képviselői. Így történik ez a létrehozni tervezett új szuperbank esetében is, amiről a Gazdaság rovat ír. Az egymástól nagyon különböző Budapest Bank, MKB és Takarékbank összeboronálása szakértők szerint 5–8 évet igényelne, ám fog ez menni a 2022-es választásokig is, ha a Várban – ott is az egykori karmelita kolostorban – megvan hozzá az akarat. És rendelkezésre áll a jedik minden gondolatmágiájánál hatékonyabb eszköz az út megtisztítására a fúzió előtt, 


"csak ki kell mondani a varázsszavakat: nemzetgazdasági jelentőségű. És az Erő máris a banképítőkkel van".

Az akarat röpítette a nemrég lezárult labdarúgó-bajnokságban a dobogó harmadik fokára, és arról elrugaszkodva az Európa-ligába a felcsúti csapatot, amelynek nem az a fontos, hogy hányan vannak a skanzen jellegű nézőtéren, hanem hogy kik tűnnek fel a VIP-páholyban. A Magyarország rovat cikkéből megtudhatjuk, hogy az első számú szurkoló, Orbán Viktor miniszterelnök örömének beteljesülése nem volt olcsó, de hát az angol Premier League bronzérméért küzdő Chelsea és Manchester United orosz és amerikai tulajdonosa sem két fillérből éri el a sikereket. Igaz, ők valódi üzleti vállalkozást működtetnek, míg a Felcsútba szűk tíz év alatt befolyt 68 milliárd forint zömét a tao révén olyan szponzorok dobták össze, akik talán nem feltétlenül a szabad akaratukból lettek azok.

Az, hogy csak akarni kell, és lesz pénz, a költségvetési osztogatás számai mögé néző elemzésünkből is kitűnik. Az állami média támogatását például varázsütéssel 77 milliárdról 97 milliárdra emelték, aligha függetlenül attól, hogy jövőre már az országgyűlési választások előtti esztendő lesz, s el kell kezdeni a központból sulykolni a népnek, hogy mit is akar. Most például az iskolaőrségre mutatkozik populáris igény, aminek a parlamentben sem mert ellene szólni az ellenzék, és került is rá gyorsan a költségvetési párnacihából kétmilliárd forint. De a koronavírus keltette pánik idején össznépi helyeslés és politikusi sürgetés övezte a lélegeztetőberendezések beszerzését is, aminek példamutatóan eleget tett a kormány. Mint a Fókuszban rovat elemzéséből – amely a politikai szólamot visszájára fordítva a lélegeztetőgépeket számolja át ablakon kidobott milliárdokra – kiderül, a rohamszerű beszerzés olyan jól sikerült, hogy 

"labdába rúghatott a NER-lovagok második ligája is".

Bőven jutott üzlet annak, aki korábban gépjárműalkatrésszel, vadászruhákkal és plasztikai sebészettel foglalkozott, s jól jöttek a kapcsolatok, például az, ha valaki egykor az azeri baltás gyilkos kiadatása körül sürgölődött. Az önbizalom, az akarat, a két diploma és a nyelvtudás mellett a legfontosabb talán mégis a jól csengő név – véli a Portréban a külügyi villámkarrierrel New York-i külgazdasági attasévá lett Gór-Nagy Miklós, aki a vízilabdában azt is megtanulta, hogy ha egy szituáció megoldása másként nem lehetséges, könyököljük orrba a csapattársunkat.

Egyenesen gyomorszájra mért fájdalmas ütést kapott a nemzetközi porondon Hongkong, a hétmilliós várossal ugyanis Peking kegyetlen racionalitással tudatta a megfellebbezhetetlen akaratát: vége a szólásszabadságnak és a jog uralmának, mostantól az történik, amit ő diktál. Vagyis rend lesz, csak akarni kell. Legfeljebb olyan néppel, amely retteg, hogyha választ, szemét lesütve fontol sanda választ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.