2020. július 17., péntek

„IDE MI CSICSKÁNAK, CIGÁNYNAK JÖVÜNK” – KELET-EURÓPAIAK FIZETIK MEG AZ OLCSÓ NÉMET HÚS ÁRÁT

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2020.07.17.


- Németország hatalmas húsüzemeiben jellemzően kizsákmányolt kelet-európaiak dolgoznak. Hogy pontosan ki a kizsákmányoló, a német tulajdonos vagy a kelet-európai közvetítő cégek, azt nem könnyű eldönteni.
 
- Hosszú évek óta tudható, a német hatóságok előtt is ismert, hogy a vállalkozói szerződéssel, az úgynevezett Werkvertraggal érkező külföldi munkásokat gyakran emberhez méltatlan szállásokon zsúfolják össze, az üzemekben pedig áthágják a munkavédelmi előírásokat és a munkaidőkeretet.
 
Európa egyik legsúlyosabb járványgóca Észak-Rajna-Vesztfáliában, Németország legnagyobb húsfeldolgzójában, a Tönnies üzemében alakult ki. A hatalmas húsgyárban 6400-an dolgoznak, közülük 1500 fertőzöttről lehet tudni. A gyárnak is otthont adó Gütersloh és a szomszédos Warendorf járásban visszaállították a járványügyi korlátozásokat.
- Május közepén úgy döntött a német szövetségi kormány, hogy 2021 elejétől megtiltják a vállalkozói szerződés alkalmazását azon társaságoknál, amelyek fő üzletága az élőállat-vágás és a húsfeldolgozás.
- A tizenöt éve a német húsiparban dolgozó András, a néhány hónap szenvedés után szektort váltó István és a korábban mentőápoló Zsombor mondja el, milyen a német húsipar és a köré szerveződő magyar közvetítőhálózat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.