2020. július 17., péntek

MILLIÁRDOK MENNEK EL A BATTHYÁNY ALAPÍTVÁNYON KERESZTÜL, DE MIRE?

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: FAZEKASS ZSUZSANNA
2020.07.16. 


Az Antall József körétől indult alapítvány az utóbbi években már Rogán Antaltól kap nagy összegeket, miközben kevés látható eredményt produkál.

Az idén 3,5 milliárd forintból gazdálkodó Batthyány Lajos Alapítványt (BLA) 1991-ben még Antall József és köre, konkrétan az MDF Barátai Egyesület hozta létre, majd a kilencvenes évek végén rendezvények szervezésével, kiadványok megjelentetésével töltött be háttérszerepet a jobboldalon.

A BLA, amelynek 1996 és 1998 között a politikai karrierjét épp hogy csak elkezdő Rogán Antal volt a titkára, a kilencvenes évek végén már inkább kötődött a Fideszhez, mint az akkor Dávid Ibolya vezette MDF-hez, s 1996-ban vele azonos cím alá jegyezték be a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületet is, amely az első években a BLA-val együttműködve szervezte Orbán Viktor évértékelőit is.

Az alapítvány azután vesztette el a jelentőségét, hogy 2003-ban (négypárti javaslatként) elfogadták a pártalapítványok létrehozását lehetővé tevő kétharmados törvényt, a Fidesz pedig saját szervezetet gründolt Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány néven.

A BLA végül 2010 után, a második Orbán-kormány idején kezdett ismét életjeleket mutatni, amikor kisebb-nagyobb összegű közvetlen támogatásokat kapott a kormánytól. Az állami támogatás összege folyamatosan nőtt, majd a BLA gyakorlatilag a volt titkára, Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda zsebébe került: ennek büdzséjéből 2018-ban több mint 1 milliárdot szántak a BLA-ra, tavaly pedig összesen 3,5 milliárdból gazdálkodhatott.

A növekvő támogatási összegek ellenére az alapítvány kevés látható eredményt produkál (egy angol nyelvű folyóiratot Hungarian Review címmel, egy Danube Institute nevű amerikai-magyar think tanket, Betlen János volt műsorvezető szemleblogjait, illetve a magyar történelem népszerűsítését külföldön), és nem is feltétlenül ezek viszik a pénzt.

A nagyságrendi váltás 2018 végén jött el, amikor a kuratóriumába bekerült Kobza Miklós, akit Habony Árpád bizalmi embereként emlegetnek, és aki korábban Orbán Viktor fotósa és az MTVA sajtófőnöke is volt; Illés Géza Márton, a Mathias Corvinus Collegiumot (MCC) alapító háttérember, Tombor András ügyvédje; valamint Szarka Gábor Levente, a Honvédelmi Minisztérium volt kabinetfőnöke. A kuratórium átalakítása után különböző jogcímeken a támogatások is megugrottak, 2020-ban az alapítványra szánt 3,5 milliárd forint felett a Trianon-emlékév büdzséjéből is kiutaltak 353,8 millió forintot az alapítványnak.

További részletek a Batthyány Lajos Alapítvány történetéről illetve költéseiről az e heti Magyar Narancsban olvashatók!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.