2020. július 7., kedd

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MAGYAR NARANCS ONLINE
2020.07.02.


Interjú
„Nem tartozunk egymásnak”

Szinetár Dóra színész

Sok év után társulatot vált, de ez már eldöntött tény volt a friss botrány előtt is. Nemcsak a színpadon aktív, közéleti kérdésekben is gyakran megszólal, mindig a tolerancia és a szeretet nevében. Az Operettszínház botrányairól, menekülthelyzetről, gyerekjogokról és a Down-szindrómával születettek társadalmi megítéléséről is beszélgettünk az UNICEF jószolgálati nagykövetével.

VÉLEMÉNY

Csillag István: 
Minden fordítva
Az Orbán-rendszer gazdaságpolitikája

Nehéz megkérdőjelezni az Orbán-rendszer gazdaságpolitikájának eredményességét a makrogazdasági folyamatok alakulását jelző tényezők (gazdasági növekedés, munkanélküliség, áremelkedés, külső egyensúly, az államháztartás egyensúlya stb.

Karácsony Gergely–Szabó Tímea
A hitelesség hátországa
Miért fontos az újabb előválasztás?

Végül is meleg helyzet volt. Azzá tette a fullasztó nyári hőség, amely tavaly előbb érkezett Budapestre, mint az idén. Az volt, mert korábban nem próbált, a magyar politikában szokatlan, a közjogi rendszer számára ismeretlen, a Párbeszéd által évek óta és makacsul hangoztatott demokratikus intézmény tartott főpróbát.

László Géza: Visszajátszás
Előrelátás és kormányzati cselekvés

Miért nem tudjuk előre jelezni az olyan kríziseket, mint amilyet a koronavírus-járvány okozott, és miért nem reagálnak a kormányok jobban?

A szerk.
Szintén zenész

Amikor pár hete megjelent a Magyar Közlöny kétsorosa, amely szerint Demeter Szilárdot miniszteri biztossá nevezte ki Kásler Miklós, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”, egyesek egy új Erdős Péter, de még inkább az 1957–1964 közötti könnyűzenei felelős, Barna Andrásné (amúgy Biszku Béláné barátnője) eljövetelét látták.

A szerk.
Dupla önkény

Első ránézésre meghátrálásnak tűnhetett, hogy a kormány az Európai Unió Bíróságának (EUB) májusi ítéletére reagálva felszámolta a magyar–szerb határon működő két tranzitzónát, a konténerfalvakban fogva tartott körülbelül 300 menedékkérőt pedig az ország belsejébe, zömében nyílt befogadó állomásokra helyezte át.

POLITIKA

A lengyel elnökválasztás első fordulója
Duda a kanyarban

Andrzej Duda: 44 százalék, Rafał Trzaskowski: 30 százalék. A különbség 2,6 millió szavazat. A lengyel jogállam szétverése a két hét múlva esedékes második forduló után valószínűleg zavartalanul folytatódhat.
Az uniós költségvetési tárgyalások finise
Korlátozott kilátások

Az uniós állam- és kormányfők júliusi találkozóján akár el is fogadhatják az EU következő hétéves költségvetését, amelyet az Európai Bizottság 750 milliárd eurós, a koronavírus-válság hatásait enyhíteni hivatott csomaggal támogatna meg.

Az Új Nemzedék Központ nekrológja
Bezárt a játszótér

Az Új Nemzedék Központ nevezetű intézmény szakmai-módszertani hátteret adhatott volna az egyébként is megtépázott ifjúságvédelemnek. De nem adott, és már nem is fog, ugyanis megszüntették. Miért és hogyan?

Változások a Digitális Irodalmi Akadémiánál
Panteon vagy ingyenkönyvtár

Hónapokkal ezelőtt tudni lehetett, hogy Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) drasztikus, 100 fős bővítését tervezi – végül 113-an lettek. Mire volt jó és hogyan történt mindez?

Minden idők legdrágább tűzijátéka készül
Három nap, amely megrengeti

Tiltakozó főváros, ellenzék, civilek – soha nem volt ilyen magas az augusztusi tűzijáték tervezett költségvetése. A kormány azt mondja, hogy a többnapos rendezvénysorozat egyfajta befektetés a turizmus újraindításáért.

Interjú
„A mentőcsomag inkább megszorítások sorozata”
Surányi György közgazdász, egyetemi magántanár, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke

Az Európai Unió gyorsan és pragmatikusan reagált a válsághelyzetre olyan lépésekkel, amik korábban elképzelhetetlenek lettek volna. A magyar kormány viszont a válságban is megszorít, ezért százezrek kerülhetnek komoly bajba.

KULTÚRA

Lemez
Arca: KiCk i

Lemez
Mayberian Sanskülotts: Rekult I.

Lemez
Trevor Pinnock: Bach

rés a présen
„Tolom a személyességet”
Nagy György Infragandhi dj, szervező

mi a kotta?
Mószer

Lemez
Isten kedvenc zenekara
Einstürzende Neubauten: Alles in Allem

Ha van olyan együttes, amelynek nagyobb a hatása, mint a saját sikere, akkor az az Ein­stürzende Neubauten.

Interjú
„Sosem voltam zenei talentum”
Kispál András gitáros

Az egyik legkarakteresebb magyar gitárosnak tartják, évtizedek óta színpadon áll, de máig nem tudta levetkőzni a lámpalázát. Arról beszélgettünk, hogy miért nem tervez szólólemezt, hogy hogyan készül idei egyetlen koncertjére, és persze a Kispál és a Borz tíz évvel ezelőtti feloszlása is szóba került.

Színház
Y

Színház
Kell ennél több?
Falunap – Amit ma megehetsz, ne halaszd holnapra!

Kipihenné a járvány alatti kényszerű kul­tú­ra­megvonást? Kiránduljon Láposon! Bográcsgulyás, sajtkülönlegességek, hamisítatlan falunaphangulat, égető társadalmi problémák!

Könyv
Edward Carey: Kicsi – Madame Tussaud életének rémisztő és csodálatos regénye

Könyv
MGP mint TMB
Molnár Gál Péter: Coming out

Két dolgot leszögezek rögtön az elején: 1. jó, hogy ezt a könyvet Molnár Gál Péter, magyarul Emdzsípi megírta, jóllehet egy ideig úgy nézett ki, hogy nem írja meg, mivel szerinte magánügy; és 2. jó, hogy megjelent, annak ellenére, hogy megírása után barátai lebeszélték a kézirat kiadásáról.

tévésmaci
Kecskeköltők versestára (Versesegyháza)

Interjú
„Hiányzik a labor”
Tóth György fotográfus

Dokumentaristaként jutott el az aktfotózásig, több mint harminc éve ez a kizárólagos művészi kifejezőeszköze. A 70 éves művészről tavaly jelent meg reprezentatív monográfia, ennek kapcsán beszélgettünk.

ÉLET + MÓD

étel, hordó
Vegan Love

chili&vanília
Karfiol, sárgabarack

A születésellenesség irányzata
Békés nemlét

Az antinatalisták szerint helytelen új emberi lények nemzésével növelni a szenvedést, és az lenne a legjobb, ha eltűnnénk a Föld színéről. Az ötlet komoly, a klímakrízis apropóján egyre többször kavar vitát.

Kánikula Szibériában
Bajban a tajga

Rekordmeleget tapasztalnak Eurázsia sarki régiójában, ahol telente az északi félteke legalacsonyabb hőmérsékleteit szokták mérni. A továbbgyűrűző környezeti és gazdasági hatások szinte felmérhetetlenek.

BLOG

Film
Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története

Film
Az 5 bajtárs

Film
Már nem vagyok itt

Film
Felkészülés
Jean-Pierre Dardenne–Luc Dardenne: Az ifjú Ahmed

Húsz éve a nem európai gyökerű, de Nyugat-Európában letelepedett, javarészt muszlim lakosság integrációja megoldandó és megoldható társadalmi feladat volt, a multikulturalizmus pedig pozitív tartalmú kifejezés. Ma a legégetőbb probléma.
Interjú
„Egy szót sem”
Jean-Pierre és Luc Dardenne

Új filmjükben egy 13 éves belga kamasz radikalizálódik egy fundamentalista imám hatására. Az ifjú Ahmed július másodikán kerül a mozikba; a filmet jegyző testvérpárral Párizsban beszélgettünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.