2020. július 31., péntek

NYOLC EMBERT TARTÓZTATTAK LE A SZEGEDI HITGYÜLEKEZETES ÜGYBEN, DE HOVA LETT A 250 MILLIÓ FORINT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.07.30.A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség indítványára a nyomozási bíró elrendelte annak a nyolc férfinek, köztük Joób Márton önkormányzati képviselőnek, a Hit Gyülekezete egyik reklámarcának letartóztatását, akik öt éven keresztül, fiktív számlázással közel 250 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek. A vádhatóság szerint Joób Márton szórólapterjesztéssel foglalkozó cége, amely a nyomozóhatóság szerint a bűnszervezet tetején álló gazdasági társaság volt, 2013 és 2017 vége közötti időszakban valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől.

Mivel ezt bűnszervezetnek nevezik, vélelmezhető, hogy ezeket a cégeket erre a célra hozták létre. Ez azt jelentené, hogy Joób Márton cége nemcsak hamis számlákat vásárolt, hogy csökkentse a bevétel utáni adókötelezettséget, hanem egy áfacsalásra irányuló céghálózatot hoztak létre. A hivatalos tájékoztatás szerint a számlázási lánc tetején álló cég a szórólapterjesztést 4 megye területén folytatta, jellemzően be nem jelentett alkalmazottakkal. Az ebből eredő költségei fedezésére, valamint az áfa adónemben fent álló fizetési kötelezettségeinek csökkentésére 3 különálló számlázási láncot alkotó cégcsoporttól fogadott be fiktív számlákat.

Ahogy az áfacsalás, a be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatása is a Hit Gyülekezetéhez tartozó vállalkozók és cégek évtizedek óta jellemző, tipikus magatartása. Bartus László Fesz lesz című könyve beszámolt arról, hogy áfacsalás útján épültek egyes gyülekezeti házak. Németh Sándor vezető lelkész adócsalásról szóló tanításai felszabadították a hívő vállalkozók lelkiismeretét. Emellett olyan anyagi elvárásokat fogalmaztak meg velük szemben, amelyeknek nem lehetett eleget tenni, csak adócsalással.

A bibliai Gedeon példázata alapján azt tanították a Hit Gyülekezetében nekik, hogy az adót eltitkolni, az adót elcsalni helyes dolog. Hasonló ahhoz, ahogy Gedeon elrejtette a gabonát az ellenség elől. Az ellenség az ördög, amelynek egyik eszköze az adóhivatal. Az elmúlt évtizedekben a Hit Gyülekezetéhez tartozó több vállalkozó börtönbe került már áfacsalás miatt. Joób Márton Németh Sándor hamis tanításainak újabb áldozata. A hivatalos tájékoztatás szerint a számlázási láncban levő cégek kizárólag a fiktív számlák kibocsátására jöttek létre és a láncolat legalján olyan gazdasági társaságok álltak, amelyek vagy nem teljesítették adóbevallási kötelezettségüket vagy ha tettek is bevallást, az adót már nem fizették meg. A bűncselekményt megvalósító tevékenység leplezése végett a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után a fent maradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.