2020. július 22., szerda

ORBÁN ELVESZÍTETTE A VÉTÓJOGOT AZ EU-BAN A JOGÁLLAMISÁG KÉRDÉSEIBEN

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSZUZSA
2020.07.22.



Orbán egy héten belül bebizonyította, hogy Magyarország nem jogállam, mégpedig azzal, hogy – a magyar parlament határozatát megszegve – nem vétózott Brüsszelben... Egy jogállamban először felelősségre vonást, majd büntetőeljárást vonna maga után ilyen törvényszegés” – hangoztatta portálunknak adott interjújában Inotai András közgazdász.


A jogállamiság helyett kondicionalitást tartalmaz az új uniós megállapodás; magyarra fordítva ez azt jelenti – amit egyébként a csúcs utáni tájékoztatón ki is mondtak –, hogy ténylegesen lehetővé tették a politikai-értékrendi elemek összekapcsolását a pénzhez való hozzájutással. Orbán tehát nem, hogy győzött volna, ellenkezőleg: nagy vereséget szenvedett. Azzal is, hogy arról is határoztak a résztvevők: ha a jövőben probléma merül fel a jogállamisággal, továbbá bármiféle „kondicionalitással” kapcsolatban, akkor nincs mód vétóra, szavazással, s azon minősített többséggel lesz döntés. A pénzek felhasználását sokkal szigorúbban fogják ellenőrizni, s kiveszik a kizárólagos ellenőrzés jogát a nemzetállami hatáskörből.

Hogyan értékeli a csúcs egészét?


Áttörés az, ami történt. Mondom ezt annak ellenére, hogy az elfogadott szöveg – diplomatikusan fogalmazva – többféleképpen értelmezhető. Ám maga az a tény áttörésként értékelhető, hogy megszületett a megállapodás, miközben a legtöbb politikus és megfigyelő az utolsó pillanatig szkeptikus volt a csúcs sikerét illetően. Az EU megmutatta, hogy nem mindig „béna kacsa”, és némi késéssel ugyan, de válaszolt a kihívásokra. Pozitívum az is, hogy egy járvány hozta a kényszert, amire válaszolni kellett, s nem azután jöttünk rá az együttműködés szükségességére, hogy szét is eshetett volna az Európai Unió, beláthatatlan gazdasági-társadalmi-politikai következményekkel. Az persze már más kérdés, hogy mennyit tanulnak a döntéshozók, hogyan kerülnek megvalósításra a programok. Végső soron azonban elfogadták nem csak a hétéves költségvetést, több mint ezer milliárd euró értékben, hanem mellette a 750 milliárdos újjáépítési tervet is, amin belül – mint ismeretes – volt egy változtatás: az 500-250 milliárdos megoszlás helyett – a „fukarokkal” való észszerű kompromisszum eredményeként „csak” 390 milliárdos a vissza nem térítendő támogatás, miközben 360 milliárdra nőtt a hitelkeret...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.