2020. július 23., csütörtök

ORBÁNT A JOGÁLLAMI KÖVETELÉSEK UNIÓS FELLAZÍTÁSA FELBÁTORÍTOTTA AZ INDEX BEGYŰRÉSÉRE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.07.23.



Az Index főszerkesztőjének eltávolítása újabb csapást mért a magyar sajtónak arra a részére, amely nem támogatja Orbán Viktor „szélsőjobboldali” irányvonalát – írja a brit The Guardian. A tudósítás kiemelte a menesztett főszerkesztő, Dull Szabolcs búcsúmondatai közül, hogy az „Index egy erős vár, amit szét akarnak robbantani”. Az Amerika Hangja és a New York Tiems is arról ír: szakértők szerint az, hogy az EU-csúcson „felvizezték” a jogállamisági kritériumokat, felbátoríthatta Orbánt a sajtószabadság elleni újabb lépésre. Nemzetközi lapszemle.

Az Index főszerkesztőjének eltávolítása – amelyre egy hónappal azután került sor, hogy politikai nyomásgyakorlásról beszélt - újabb csapást mért azokra a sajtóorgánumokra, amelyek nem voltak hajlandók támogatni a tíz éve hatalomban lévő Orbán Viktor „szélsőjobboldali” irányvonalát – írja a brit The Guardian. Megjegyzik: a Riporterek Határok Nélkül civil érdekvédő szervezet sajtószabadság-indexében eddig is Magyarország állt a második legrosszabb helyen Európában. A tudósítás kiemelte Dull Szabolcs szerkesztőségi búcsúmondatai közül, hogy az „Index egy erős vár, amit szét akarnak robbantani”. Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Központból úgy fogalmazott a Guardiannek: egyelőre nem világos, hogy Dull Szabolcs menesztésének személyes konfliktus volt-e az oka, vagy politikai parancsra történt. Bármelyik legyen, a magyar sajtószabadság fekete napja volt a szerdai. Véleménye szerint az Indexen megjelentek az összes független magyarországi sajtótermék által megjelent hírek felét tették ki. Egy egész generációt nevelt ki, és Urbán szerint az egyetemisták számára az Index volt az elsődleges hírforrás. A kiadót képviselő tulajdonos, Bodolai László tagadta, hogy politikai kontroll alá került volna a hírportál. Szerinte Dull képtelen volt a belső feszültségeket kezelni, és emiatt csökkentek a hirdetési bevételek, ugyanakkor a portál politikai függetlensége továbbra sincs veszélyben – nyilatkozta. Vera Jourova, az Európai bizottság egyik alelnöke nemrég közleményt adott közre arról, hogy a gazdasági nyomás nem fordulhat át politikaivá, és mindazok az értékek, amelyekért az Index kiállt, a demokrácia alapértékei. Végül a cikk emlékeztet arra, hogy Orbán illiberalizmusa vezetett a kötelezettségszegési eljárás megindításához Brüsszelben, aminek hátterében a jogállami normasértés és a sajtószabadság lerombolása állt. A héten pedig Orbán elérte, hogy a sok ország által felvetett jogállami kifogásokat „felvizezzék” az uniós támogatások szétosztásakor..

Felbőszíti a szabadelvűeket és a magyar ellenzéket az Európa szívében létrehozott egyszemélyi hatalom – indítja cikkét az Amerika Hangja, amelyben szintén az Index „kivéreztetéséről” számol be. Ez az elemzés is az EU-csúcson történtekre tér vissza, amelynek során – miután engedtek a jogállami kritériumok számonkérése ügyében – Orbán felbátorítva érezhette magát arra, hogy tovább szorítson a hatalom gyeplőjén. A lapnak Vaszily Miklós több megkeresésre sem volt hajlandó válaszolni. Dull Szabolcs eltávolítását összefüggésbe hozta a cikk az indexesekre nehezedő külső nyomással, és amit annak elhárításért tett, azt erkölcsi kötelességének tekintette.

A New York Times is beszámol az Indexről, kiemelve, hogy a kormány nem kívánta kommentálni a történteket, ugyanakkor tagadta a Reutersnek, hogy beavatkozni a médiába. Mindenesetre újabb, az Európai Bizottság és a magyar kormány közti összecsapásra lehet ezek után számítani. Ebben az írásban is azt olvassuk, hogy a kedden zárult EU-csúcs azonnal, már szerdán felbátoríthatta Orbánt a tervezett lépés megtételére. Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke szerint a sajtószabadság a koronavírus áldozata lett.

Az Euronews a Brüsszelben történteket elemezve is arra a következtetésre jutott, hogy a jogállami normák számonkérése fellazult Orbán nyomásgyakorlására, mi több, különféle értelmezésekre ad lehetőséget az elfogadott szöveg. Ezek után nem meglepő, miért éli meg Orbán sikerként és győzelemként az EU-csúcsot. Illetve egy szakértő szerint a V4-ken kívül, méghozzá a régi tagok közül Angela Merkelben és Emmanuel Macronban keresi új szövetségeseit Orbán.

Az ukrán Interfax tudósítása alapján a Kijev Post oldaláról megtudhatjuk, hogy a magyar kormány 100 millió forint feletti értékben nyújtott segítséget kárpátaljai kórházaknak, alapvetően védőfelszereléseket odajuttatva. Ezt megelőzően tíz kárpátaljai doktor utazott Magyarországra, hogy tapasztalatot szerezzen a Covid-19 vírus kezelésének módjáról.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.