2020. július 10., péntek

TALÁN AKADÉMIAI ELNÖKKÉNT FOGAD MAJD ORBÁN

INDEX
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2020.07.10.


Szoros versenyben választotta meg Freund Tamás nemzetközi hírű agykutatót szerdán az akadémiai közgyűlés, ő lesz az MTA történetének 21. elnöke. Az Akadémiát azonban tavaly megcsonkították, a kormánnyal hűvös a viszony, és politikailag is nagyon megosztott az intézmény. Szekértáborokról, Orbánhoz való viszonyáról, a kutatóintézetek elvételéről és a beígért pénzről kérdeztük a helyzet normalizálását ígérő elnököt.

Önt választotta akadémiai elnöknek a közgyűlés szerdán Pléh Csabával szemben. A kormánypárti jelölt nyert az ellenzékivel szemben?

A kormányzattal való kiegyezés szükségességét én nyíltabban fogalmaztam meg, de nem gondolom, hogy ebben nagy véleménykülönbség lenne kettőnk között, és hogy itt kormánypártiság vagy ellenzékiség döntött volna. A konfrontatív politika az Akadémia számára zsákutca, egy nemzeti intézményről van szó, ami nem lehet ellenzékben.

De kormánypárti lehet?

Nem kormánypártiság, hogy a kormány döntéseit megpróbáljuk a társadalom számára optimalizálni. Attól az Akadémiát távol fogom tudni tartani, hogy pártpolitikai kampányokban vegyen részt.

Tehet az Akadémia a kormány felé gesztusokat, miután politikai döntéssel megcsonkították, elvették a kutatóhálózatát?

Ez nem csak gesztus. Az Akadémia nemzeti intézmény, kötelessége az országot szolgálnia. Ha ez a kormányzati döntések befolyásolásán keresztül lehetséges, akkor az Akadémiának ezt küldetése megtenni. De soha nem titkoltam, hogy a kutatóhálózat elvételét nagyon rossznak tartottam...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.