2020. augusztus 17., hétfő

„A KORLÁTLAN HATALOM ELŐBB-UTÓBB VISSZARÚG” – MOHÁCSI JÁNOS KAPOSVÁRRÓL ÉS A SZÍNMŰVÉSZETIRŐL

168 ÓRA
Szerző: SÁNDOR ZSUZSANNA
2020.08.17.


A legendás kaposvári társulat rendezője volt, majd az ottani egyetem tanára lett. Őt is Vidnyánszky Attila rúgta ki annak idején a Kaposvári Egyetem Színházi Tanszékéről. Van-e párhuzam aközött, ami Kaposváron és ami most a Színház- és Filmművészeti Egyetemen történt? Van-e még esély jó kompromisszumokra, vagy a kultúrharc újabb áldozata lesz az SZFE? Ezeket is megkérdeztük Mohácsi Jánostól, akit idén Radnóti Miklós Antirasszista Díjjal tüntettek ki.

Meglepte, hogy Vidnyánszky Attilát nevezték ki az SZFE kuratóriumának elnökévé?

Nem lepett meg, mert attól kezdve, hogy az SZFE demokratikusan megválasztott rektorát, Upor Lászlót nem nevezték ki, várható volt, hogy ez fog történni. Gondoltam, hogy nem állnak meg félúton, és folytatni fogják a színművészeti elfoglalását.

Csakhogy Vidnyánszky párhuzamosan a Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyettese is. Összefér ez a kettő? Nem etikátlan?

És ha etikátlan, akkor mi van? Majd kitalálnak erre is valamilyen magyarázatot vagy megoldást. De az az igazság, hogy én nem nagyon foglalkozom már ezzel. Félretolom. Szolidáris vagyok az SZFE-vel, voltam tüntetni, de nem ez határozza meg a hétköznapjaimat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.