2020. augusztus 17., hétfő

ORBÁNRÓL AZT FELTÉTELEZIK, SEGÍT MAJD LUKASENKÁNAK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.08.17.


Lukasenka lobbistájaként Orbán megrövidítheti a Minszk elleni szankciós listát Brüsszelben. Leslie Mandoki magyar vonatkozású új albumáról közölt kritikát az egyik neves zenei magazin. Szent Istvánról Los Angelesben. Ellenzéki összefogás Orbán Illiberlizmusa ellen. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

A moszkvai Argumenti Nigyéli (A hét argumetumai) beszámol arról, hogy Magyarország feltehetően megrövidíti, esetleg módosítja azt a névlistát, amely alapján uniós szankciókat vezetnek be belorusz személyek ellen – tekintve uniós utazásukat és külföldi bankszámláik befagyasztását. A brit Guardian is megírta, hogy ugyan Magyarország 26 másik tagállammal együtt beleegyezett a szankciók kivetésébe, ugyanakkor – mivel Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Aljakszandr Lukasenka (oroszosan Alekszandr Lukasenko) belarusz elnök lobbistájaként tartják nyilván az Unióban, nem kizárt, hogy a most összeállítás alatt lévő listát megnyirbálja majd Magyarország.

A Something Else zenei magazin – amely amerikai, angol és a világ számos tájáról gyűjtött be szerzőket, és amit a New York Times-tól kezdve a Jazz Timesig számos helyen idéznek – Leslie Mandoki új albumát, a Mandoki Soulmates, Mandoki Lelkitársai-t mutatja be. Az album – noha külföldi zenészekkel készült – alcímében hirdeti: Hungarian Pictures – Magyar Képek. A kritika kiemeli a műfaji sokszínűséget – szól itt a funky, a blues, a jazz, brit jazzrock, ballada zongorán elmesélve, és Mandoky lánya, Júlia pedig a smooth jazz és a pop rock műfajában ad elő, énekel. A dalok szövege alapján úgy tűnik, Mandoki politizál – egyik dala a Fridays for Future – mintha a Németországból indult klímavédelmi mozgalom indulója szeretne lenni, foglalkozik bolygónk égető gondjaival a szegénységtől kezdve az erőszakig. Az album német kiadásban jelent meg. Ott már egyébként tavaly ősszel bemutatták. Magyar vonatkozása ott a legerősebb, ahol Bartókot és Kodályt, a tradicionális magyar népzenét idézi.

A Los Angeles-i Angelus katolikus kiadvány ’A nap szentje” rovatban rövid cikkben ismerteti – feltehetően az augusztus 20-i magyar nemzeti ünnephez is időzítve – István király életét és a kereszténység felvételének magyarországi történetét. De közvetlen apropója a vasárnap megjelent cikknek Szent István augusztus 15-i halálának a napja 1038-ban.

Az Israel Defense – Izrael védelme portál David Cornstein amerikai nagykövet szavait idézve számol be a magyar kormány eddigi legnagyobb, mintegy 300 milliárd forintos amerikai katonai beszerzéséről, illetve az arra vonatkozó szándéknyilatkozat aláírásáról. A cikk kontextusba helyezve ír arról, hogy ez is része annak a folyamatnak, amelynek során kelet-európai országok évek óta fokozatosan növelik katonai kiadásukat és korszerűsítik hadseregüket. Idézik Orbán Viktort, aki erre 2015-ben tett is ígéretet, és annak megfelelően szán egyre több pénzt a NATO kötelékén belül, ami 2024-re eléri majd a GDP 2 százalékát. A 2021-es költségvetés szerint 778 milliárd forintot tervezett be a katonai büdzsébe a magyar kormány.

Az EURACTIV beszámol a magyar ellenzék által aláírt szándéknyilatkozatról, amely szerint közösen indulnak Orbánnal szemben a 2022-es választásokon. A cikk úgy fogalmaz, hogy a hat ellenzéki párt a nacionalista Orbánt azzal vádolja, hogy Magyarországot önkényuralmi rendszerbe süllyeszti, eltávolítja az európai értékrendtől. Az Orbán-kreálta illiberalizmus miatt az ország állandó összetűzésbe kerül az Unióval. Amennyiben az ellenzék képes lesz a szavazók felét megszólítani, úgy közös indulásukkal Orbán sebezhetővé válik – véli a lap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.