2020. augusztus 15., szombat

A KORMÁNYZAT IS LÉPHETNE VALAMIT, TESZEM AZT

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.08.14.


Szép estét mindenkinek! Miközben kiderült, hogy a vártnál komolyabb mértékben zuhant be a gazdaság – 13,5 % – arról is megbizonyosodhattunk, hogy nem csak mi hisszük azt, hogy a zöldségek és gyümölcsök ára elképesztő mértékben növekedett tavalyhoz képest, de a KSH is hasonló állásponton van. Értem én, hogy fagyok voltak, meg az eső is esett, azzal egy időben, hogy szárazság volt, de azért mégis igen érthetetlen az, hogy mégis miért emelkedett 45 százalékkal a gyümölcsök ára. Történt ez úgy, hogy a külföldről behozott gyümölcsök ára messze nem emelkedett ekkora mértékben, ezzel döntés elé állítva a nemzeti vásárlókat. Enné az ember ugyanis a magyar zöldségeket, de ha kétszer, háromszor annyiba kerül és sokszor ízetlenebb is, mint a gaz nyugati gyümölcs, akkor mégis mit tegyen? Zászló ide – tudom az csak a húsokra vonatkozik, de akkor is -, vagy oda, az ember a pénztárcája alapján vásárol.

Az sem mellékes, hogy nehéz úgy egészségesen táplálkozni, ha az ember lassan már nem képes sem gyümölcsöt, sem pedig zöldséget vásárolni az étkezéshez, hiszen azok ára olyan mértékben megemelkedett, hogy inkább más után néz. A krumpli, rizs, vagy a tészta továbbra is viszonylag normális áron elérhető, azonban azok önmagukban még nem alkotnak ételt, egészségeset legalábbis biztosan nem. Zöldségekre, húsra lenne szükség ahhoz, hogy a megfelelő tápanyagot bevigye az ember, de mit tehet, ha évek óta alig emelkedő nyugdíja, vagy fizetése ezt nem teszi lehetővé számára? Az emberek többsége nem jókedvében vásárol kevesebb egészséges összetevőt, ezzel átállva egy egészségtelenebb étrendre, hanem kényszerből teszi.

Egy több gyermekes családnak – amelyet olyannyira propagál a kormány – napi több kilóra van szüksége, a ma már aranyárban mért zöldségekből és gyümölcsökből, de sokszor egyszerűen nem teheti meg, hogy ezeket megvásárolja. A családi pótlék tíz éve nem változott, noha az tény, hogy vannak egyéb támogatási formák, de ezek sokszor nem elegendőek arra, hogy lényegesen kisegítsék a családokat. Persze ott a lehetőség arra, hogy az ember megtermelje magának amit eszik, de ez nagyobb városokban nem valódi opció, hiszen lakótelepen elég nehéz krumplit, vagy paradicsomot termeszteni, bármennyire is szeretne az ember. Hegedűs Zsuzsát sem láttuk már egy ideje, nem osztogat sem palántákat, sem csirkéket, ezért az emberek többségének magának kellene beszereznie a szükséges élelmiszereket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.