2020. augusztus 7., péntek

A SOROK KÖZÖTT OLVASTUNK – MILYEN LEHET AZ ÚJ SZFE?

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.08.07.



Arra nincs világos koncepció, esetleg koncepció nélkül/jól eltitkolt koncepcióval került – egy puccsszerű átvétellel – a Színház- és Filmművészeti Egyetem első számú irányítói pozíciójába Vidnyánszky Attila, akinek még a véleményét is csupán ritka megnyilvánulásaiból lehet kiolvasni. Ugyanakkor az általa vezetett Magyar Teátrumi Társaság (MTT) által másfél hónapja publikált nyílt levélből kiolvasható, mire készülhet a magyar színházi életben szinte már teljhatalomra szert tett, a kormány iránt maximálisan lojális, annak lépéseit, terveit egyértelműen támogató rendező, akinek a fia – s ez sokat elárul – az SZFE hallgatóival tartva szintén kiállt a szeptember elsejével hatályba lépő gyökeres változások ellen. Az a minimum, hogy modellváltást akar Vidnyánszky, és persze az ebben az ügyben általa képviselt kormány.

A Színház online portálon jelent meg másfél hónapja, június 21-én az MTT nyílt levele, amely egyrészt kemény szavakkal illeti az SZFE-n uralkodó állapotokat, sejtetve, hogy ha mindennek az ellenkezőjét folytatná az intézmény, akkor – persze elsősorban a Vidnyánszky és az általa képviselt kulturális kormányzat– megcélzott változások következhetnének. A dokumentum sorolja is, hogy mi lenne az eredmény – s ebből lehet kiolvasni, hogy mivé fogják átalakítani a felsőfokú oktatási intézményt. Az már szinte csak hab a tortán, hogy az MTT és Vidnyánszky – borítékolhatóan egyeztetve a kormánnyal – szinte megzsarolja az oktatási intézményt, utalva arra, hogy – a dokumentum által modellváltásnak nevezett – kívánatos változások nyomán kedvezően fognak változni a jelenlegi siralmas infrastrukturális állapotok, megjavulnak a gyászos munka- és oktatási körülmények, hiszen mindennek az oka, hogy a vezetésnek nem sikerült dűlőre jutnia a kormányokkal.

Cikkünk szempontjából a legérdekesebb része a levélnek az, amelyik tételesen felsorolja, hogy „milyen lehetőségeket kínál a modellváltás”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.