2020. augusztus 7., péntek

ÉLET ÉS IRODALOM 2020/32. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2020.08.07.



P U B L I C I S Z T I K A

Széky János: Egy régi magyar nyár

Lengyel Balázs idézi föl Két Róma című esszéjében, hogy amikor 1948. július végén, augusztus elején a római ösztöndíj és egy párizsi kitérő után Nemes Nagy Ágnessel hazatértek volna, a jugoszlávok nem akartak átutazóvízumot adni, „s amikor erősködtünk érte, talányos arccal adták át, olyan kifejezéssel: Maguk akarták!” A jugoszláv szervek természetesen jobban tudták, mint a magyar értelmiségiek, hogy az újholdasok hova mennének haza; hogy év eleji kiutazásuk óta valami megváltozott. Talán ők tudták a legjobban. A Tájékoztató Iroda június 28-i határozatával Sztálin és a hozzá hű pártok ellenséggé nyilvánították Tito szintén kommunista – sőt akkor még sztálinista – Jugoszláviáját, és ennek Kelet-Európa-szerte belpolitikai következményei voltak, Magyarországon is.

Megindult az ország militarizálása – Sztálin terveiben mint egy Jugoszlávia elleni háború potenciális felvonulási területe és kulcsfontosságú csatlósa szerepeltünk –, az új honvédelmi miniszter a moszkovita Farkas Mihály lett a politikához és a hadügyhöz egyformán nem értő népi író, Veres Péter helyett.

A jugoszláv összejátszás gyanújába keveredő Rajk László – akkortájt, amikor Lengyel Balázsék hazajöttek – belügyminiszterből külügyminiszterré bukott. Utóda, Kádár János az Államrendőrség Államvédelmi Osztályát egy fokkal önállóbbá tette a BM Államvédelmi Hatósága néven, és hatalmát is megnövelte. A Nitrokémia-perben – amit már a háborús paranoia jegyében indítottak meg – halálra ítélték és kivégezték Szabó Kornél vezérigazgatót, ő volt az új koncepciós perhullám első áldozata...


Losoncz Miklós: Brexit – a skóciai fejezet újabb fejleményei

A Brexit és a koronavírus-járvány által felerősített skót függetlenségi törekvések mögött nem csekély mértékben húzódik meg az Európai Unió melletti elkötelezettség, e két tényező nélkül az önálló államiságnak valószínűleg sokkal kevesebb híve lenne. A szavazásra jogosultak többsége szerint Skócia önálló entitásként lehet később újból EU-tag. Egy független Skócia gazdasági szempontból továbbra is életképtelen lenne. Irrealitása ellenére a függetlenség kilátásba helyezésével fokozódhat az EU-ból megállapodás nélküli, rendezetlen kiválás elkerülésére irányuló nyomás. A Brexit kimenetelétől függetlenül Boris Johnson miniszterelnök és kormánya aligha kerülheti el az Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország által alkotott unió, az Egyesült Királyság struktúrájának és működésének újragondolását...

Benda László: Hercegnő trónközelben

Kovács Zoltán: Cső!

Verebes István: Összefüggések
„Kicsinek meg nagynak / e mai nap ünnep. / Szeretettel köszöntjük most, / kik itt egybegyűltek. / Kedves közönségünk, / kis figyelmet kérünk, / míg sorjában szerepünkkel / elétek kilépünk. / Hisz a kedvetekért / tanultuk a verset, / hogy mondhassa minden szülő: / „Ügyes ez a gyermek...” (Jancsik Pál)

Dolinszky Miklós: Világjárvány
– új remények a zeneéletben

Paralipomena Csalog Gábor home-video sorozatához...

Ferenczy Miklós: Ismeretlen epizód

Ágoston Zoltán: A Pécsről Arles-ba vezető út
Csordás Gábor hetvenéves

Posztpetőfi Sándor: A Csapos középre helyezkedik a libernyákok és bumburnyákok közti szóváltásban

Kozák Márton – Magyar Bálint: Ha nem tetszik a rendszer…
A rendszerkritikai alapállás stratégiája

V I S S Z H A N G

Gömöri György - Márton László: Kik 1956 örökösei?

Kemény Ádám: Antall és a keresztény Magyarország

Avar János: Groucho, nem Woody

Deák Dániel: Ne érints engem!

P Á R A T L A N

pá-ti-: BAZSEVA

aha: ELKÉSTÉL, PARASZT!

-hg-: HÍRHEDT

Lázár György: PAPI ZÖLDKÁRTYA

Szilasi György: KIRÁLYVÍZ

ICS: RAFITÉRIA

msz: 2 PERC 22 MÁSODPERC

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

Bősz Hunor: SZÓRD,


ki tudja, meddig szórhatod


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.