2020. augusztus 27., csütörtök

AZ MNB A KORMÁNY VÉGSŐ MENEDÉKE? - A MEGLÓDULÓ HIÁNY MIATT TÖBB ÁLLAMPAPÍRT KELL ELADNI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.08.26.


Megugrott az infláció, de ez nem izgatja különösebben a Magyar Nemzeti Bankot (MNB). Annál erőteljesebben reagálnak a költségvetés nagyobb étvágyára. A Monetáris Tanács (MT) egyetlen jelentős döntése az állampapírok vásárlására vonatkozott.

Az MT tegnap senkit sem meglepve teljesen változatlanul hagyta az alapkamatot, sőt egyéb (nem konvencionális) kondíciók terén sem történt semmilyen változás. (Utóbbira pedig akadtak, akik számítottak.) Egyetlen változás, hogy az MNB az állampapírok vásárlását „felpörgeti” – ezt a kifejezést használta az MTI-hez eljuttatott kommentárjában Regős Gábor, a Századvég üzletágvezetője. Az Equilor elemzője visszafogottabban csak annyit mondott, hogy az állampapírok vásárlásáról szóló bekezdésből kikerült, hogy csak védőhálóként tekintenek a programra.

Az előző kamatdöntő ülésen jelentették be, hogy 15 éves és annál hosszabb futamidejű állampapírokat fognak vásárolni, amivel a monetáris transzmisszió javítása mellett az államadósság lejárati szerkezetének hosszítása is céljuk. (A bejelentést követően azonnal csökkenni kezdtek a hosszú hozamok.) Egy hét múlva meg is kezdődtek a vásárlások, azóta az Equilor összesítése szerint a 2038/A államkötvényből összesen 36 milliárd forint értékben, míg a 2041/A államkötvényből 9 milliárd forint értékben vett az MNB...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.