2020. augusztus 8., szombat

AZT ÍGÉRTÉK, GYORSAN JÖN A PÉNZ, DE SOHA NEM KELLETT MÉG ENNYIT VÁRNI AZ AGRÁRTÁMOGATÁSOKRA

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2020.08.07.


Rengeteg gazdálkodó több mint egy éve nem jutott hozzá az igényelt agrártámogatásokhoz,

az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk, 2004 óta nem volt még ilyen rossz a mezőgazdasági támogatások folyósításának üteme – állítja Kósa Ferenc szaktanácsadó. A merítése elég széles, hiszen közel 130 gazdálkodót segít Bács-Kiskun megyében, egyesületi vezetőként pedig 40 másik tanácsadó összesen közel 5000 gazdálkodójának helyzetére lát rá. Mint megtudtuk, a probléma nem korlátozódik a megyére, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségénél (MOSZ) országszerte azt tapasztalják, hogy az előző években a megszokottnál jóval később érkeznek egyes támogatások – válaszolta érdeklődésünkre Máhr András, a szervezet főtitkára.

A 2019-es év után járó úgynevezett zöldítési támogatást sok ügyfél még egyáltalán nem kapta meg – mondott konkrét példát a vontatott pénzosztásra Kósa Ferenc, de az ügyfeleiről vezetett adatbázisa azt mutatja, hogy még a legalapvetőbb, a földalapú támogatás is csúszott. A művelt terület után lényegében mechanikusan folyósított, hektáronként bő 70 ezer forint kifizetése az előző évekhez képest hónapokat késett.

A közvetlen kifizetéseket – mint a földalapú, a termeléshez kötött, a zöldítési vagy a fiatal gazdáknak szóló támogatások – június 30-ig kell folyósítani, vagyis a 2019-es év után járó szubvenciókat az első félév végéig meg kellett volna kapniuk a gazdálkodóknak. Az EMVÁ-ból, azaz az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból utalt pénzek (például a tehén állatjóléti vagy az ökogazdálkodási támogatások) esetében pedig augusztus a határidő. Az előző években az volt a jellemző, hogy áprilissal bezárólag megérkeztek ezek az összegek a gazdálkodókhoz, most azonban még júniusban is bőven úszott a zöldítési támogatás – mondta Máhr András a szaktanácsadóval egybehangzóan.

A Magyar Államkincstárt, a kifizetőhelyet is megkeresték MOSZ-tól a problémával. Azt a választ kapták, hogy 90 százalék feletti a kifizetések aránya, az EMVÁ-nál pedig még nem járt le a határidő. Az Agrárminisztérium még ennél is jobb arányról számolt be lapunknak. Válaszuk szerint a benyújtott kérelmek túlnyomó többségéről a Magyar Államkincstár április vége előtt döntött, az elmúlt hónapokban jellemzően „a bonyolult megítélésű egyedi ügyek maradtak fenn”....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.