2020. augusztus 17., hétfő

BELARUSZ JÖVŐJE: MI JÖHET LUKASENKO UTÁN?

ÁTLÁTSZÓ / PC BLOG
Szerző: PCBLOG / Istrate Dominik
2020.08.17.


A politikai instabilitás Belaruszban akkora méreteket öltött, hogy Moszkva a katonai beavatkozást is napirenden tartja. Lukasenko a tüntetőknek szánt látszatengedményekkel és orosz katonai segítséggel próbálná megtartani hatalmát, de erre egyre kevesebb az esélye. Az óriásira nőtt társadalmi elégedetlenség függvényében valószínűnek tekintjük, hogy Belarusz Örményország példáját követi egy óvatos, Moszkvától nem elrugaszkodó demokratizálási kísérlettel. Oroszország számára ez sem jó forgatókönyv, de a tüntetések katonai agresszióval való leverésével még többet veszítene.

Miután a belorusz rendvédelmi és belbiztonsági erők brutális módon leverték az augusztus 9-ei választási csalás ellen és a demokrácia mellett kiálló békés tüntetőket az Alekszandr Lukasenkoval szembeni társadalmi ellenállás –a legtöbb nemzetközi es elemzői várakozásra rácáfolva – hihetetlenül felerősödött. Lukasenko várakozása, hogy „gesztusokkal” (pl. politikai foglyok kiengedése) és fenyegetésekkel (az orosz fegyveres erők behívása) meg tudja fékezni az ellenállást, nem teljesült. Ezrek csatlakoztak az ellenzék által meghirdetett sztrájkhoz, köztük olyan intézményekben, ahol a hatalom erre a legkevésbé számított, a munkabeszüntetés egyre szélesebb körű; valamint ezres, illetve tízezres tömegekben folytatják a tiltakozást és a sztrájkokat országszerte. Minszkben augusztus 16-án a független helyi sajtó becslése szerint 200 ezren tüntettek, ami a független Belarusz történetének legnagyobb társadalmi megmozdulása. A rezsim a korábban hagyományos támogatói rétegei körében is érezhetően vesztett népszerűségéből és egyre inkább úgy tűnik, hogy az irányítás kicsúszott a karhatalom kezéből.

Ahogy korábban is jeleztük, Oroszország és a Nyugat Lukasenkohoz fűződő viszonyától, a társadalmi elégedetlenség valódi mértékétől és a belorusz államfőt támogató elit és azon belül a karhatalom képviselőinek jövőbeli lépéseitől függ az ország sorsa. Mindezek függvényében két lehetséges forgatókönyvet vázolunk fel Belarusz számára. ..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.