2020. augusztus 30., vasárnap

BELARUSZ TESTKÖZELBŐL: „LUKASENKÁNÁL ROSSZABBAT ELKÉPZELNI SEM TUDOK”

MAGYAR NARANCS
Szerző: FÜLÖP ZSÓFIA
2020.08.30.



Lankad-e a lelkesedés a belarusz tüntetőkben? Tompul-e a rendőri erőszak? Milyen jövőképet látnak az emberek egy országban, ahol az ellenzéki vezetők szempillantás alatt börtönbe kerülnek? Egy belarusz aktivista mesélt nekünk minderről.

„Múlt vasárnap megint volt egy elég nagy tüntetés Minszkben, de már érezhetően kevesebb ember jött el, mint előtte vasárnap, augusztus 16-án. Az emberek fáradtak, a megfélemlítés folyamatos, a letartóztatások is folytatódnak. A rendőrök már nem olyan erőszakosak, mint korábban, mint ahogy azt a tüntetések kezdetekor láttuk. De folyamatosan visznek be embereket” – mondja lapunknak a belarusz Piotr Markielau, aki többek között a Legalize Belarus aktivistája.

Piotrt először azután kerestük fel, hogy augusztus közepén Sárosi Péter jogvédő, történész, a Jogriporter Alapítvány elnöke, a Drogriporter.hu szerkesztője közzétett Facebook-oldalán egy bejegyzést, amely összefoglalja a fehérorosz elnökválasztás utáni néhány nap terrorját. Neki mindezt belarusz ismerőse, Piotr mesélte el, aki barátja élményét adta tovább a nagyközönségnek, akit „félholtra vertek és megkínoztak” a rendőrök, így jelenleg is kórházban fekszik.

Folyamatosan a megfélemlítés

Piotr akkor beszámolt a rendőri erőszakról, a letartóztatásokról, arról, hogyan látja Minszkben élőként az eseményeket. „Néhány nappal a választás után többen mondták nekem: itt most polgárháború kezdődött. A legdurvább éjszaka az augusztus 11-12. közötti volt, akkor viszonylag kevesen vonultak az utcára, a rendőrség és a különleges egységek mégis elképesztően erőszakosak voltak velük. Az internet akkor még blokkolva volt, de a Telegramon egyre több kép keringett a sérülésekről, amelyek a brutális rendőri erőszak bizonyítékaiként szolgáltak. Több barátomat megvertek és letartóztattak” – mondta akkor...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.