2020. augusztus 30., vasárnap

BIZTONSÁGOS-E, HOGY KEDDEN ISKOLÁBA MEGY A GYEREK? MEGJÖTT EGY ERRŐL SZÓLÓ KUTATÁS EREDMÉNYE

HVG
Szerző: MTI /HVG
2020.08.30.


A gyerekek és a fiatalok körében sokkal kisebb a valószínűsége a súlyos koronavírus-megbetegedésnek, mint a felnőtteknél, a fertőzés okozta gyermekkori halálozás pedig rendkívül ritka – állapították meg brit kutatók.

A tanulmány 138 brit kórház Covid-19-ben szenvedő pácienseinek adatait elemezte. Mint kiderült, a betegek kevesebb mint 1 százaléka volt gyermek és közülük is kevesebb mint 1 százalék (hat fő) halt meg. Az elhunytak már a koronavírus-fertőzés előtt is súlyos betegek voltak vagy valamilyen rendellenességben szenvedtek.

"Elég biztosak lehetünk abban, hogy a Covid–19 nem jár súlyos következményekkel a gyerekekre nézve, vagy legalábbis nem jelentős arányban" – fogalmazott Malcolm Semple, a Liverpooli Egyetem professzora, a kutatás egyik vezetője. A Covid-19-ben megbetegedett gyerekek körében ritkán alakul ki súlyos állapot és a halálozás elenyészően ritka. A szülők megnyugodhatnak, hogy gyerekeik nincsenek veszélyben, ha visszatérnek az iskolába – fűzte hozzá a kutató.


A tanulmány szerint a megbetegedett gyerekeknél a tünetek között szerepelhet a torokfájás, nátha, hányás, hasi fájdalom, hasmenés és kiütések a Covid–19 olyan ismert tünetei mellett, mint a láz, légszomj és köhögés.

Kutatásukban a tudósok azt nem vizsgálták, hogy esetleges vírushordozóként milyen hatással vannak a fiatalok családjukra és a társadalom egészére értett járványhelyzetre.

A koronavírus-járvány terjedésével kapcsolatos globális adatok szerint világszerte a megbetegedések 1-2 százaléka jut a gyerekekre. A jelentett fertőzések túlnyomó többségében a gyerekek tünetei enyhék vagy nincsenek is tüneteik, halálozás pedig elvétve fordul elő.

A The BMJ című orvosi folyóiratban közölt tanulmányhoz az egészen kicsiktől kezdve a 19 év alatti gyermekig 651 fő adatait elemezték, akik január 17. és július 3. között kerültek kórházba koronavírus-fertőzés miatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.