2020. augusztus 9., vasárnap

BERLIN ELNÉZŐ JÓINDULATA – MÉG MENNYI NÉMET FEGYVERT KELL VENNIE ORBÁNNAK, HOGY KÜLSŐ NYOMÁS NÉLKÜL ÉPÍTHESSE RENDSZERÉT?

168 ÓRA
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2020.08.08.


„A német elnökség kiáll a jogállamiságért, annak csorbulását szóvá teszi még akkor is, ha Orbán Viktorról van szó.” Így nyilatkozott Angela Merkel kancellár július nyolcadikán. Szűk két hét múlva, az uniós csúcsértekezlet után, a magyar miniszterelnök győzelmet jelentett Brüsszelből, és a környezetéből szárnyra kelt a hír: a német kancellár ígéretet tett neki arra, hogy még az idén lezárhatják a 7-es cikkely szerinti eljárást Magyarország ellen. Vajon meddig enged Berlin Orbán Viktornak? S tovább tágítja-e a kereteket, hogy a hírek szerint Magyarország részben német tulajdonú cégtől vásárolhat légvédelmi rakétarendszert? Hegedűs Dánielt, a German Marshall Fund elemzőjét kérdeztük.

Eléri az Index ügye annak a CDU-s német elitnek az ingerküszöbét, amely szereti elhinni Orbán Viktornak, hogy ő valójában a keresztény családi értékek őre, aki csak azért nyúl nyugaton szalonképtelen eszközökhöz, mert a megmaradt kommunistákkal és liberálisokkal nem szabad kesztyűs kézzel bánni?

Az Index ügye óriási nemzetközi sajtóvisszhangot váltott ki Németországban is. Ám szkeptikus vagyok abból a szempontból, hogy ez fordulópont lesz-e abban, ahogyan a konzervatív CDU-elit megítéli a magyar vezetést. A történet konzervatív értelmezésére kiváló példa Boris Kálnokynak a Weltben megjelent elemzése. Abból is kitűnik: akik szeretnék fenntartani jóindulatú elnézésüket az Orbán-kormány iránt, elfogadják az érvelést, hogy szó sem volt kormányzati befolyásról. Szerintük az Indexet a piaci folyamatok és a belső kapcsolatok szerencsétlen dinamikája verte szét. Persze azoknak, akikben akár a szikrája is megvan a kritikai gondolkodásnak, egyértelmű, hogy Magyarországon ilyen méretekben semmi sem történhet, amit nem hagy jóvá a miniszterelnök. A kormányközeli befektetők felbukkanása az Indexben már hónapokkal ezelőtt előrevetítette, hogy mi fog történni. Én azonban attól tartok, hogy sokan, akikhez eljut a kormánypárti magyarázat, annak hisznek majd. És ez ügyben nemcsak a diplomáciai csatornákra kell gondolni, hanem szép számmal vannak magyarul beszélő német konzervatív újságírók is, akik terítik a magyar kormány narratíváját. Gyanítom tehát, hogy ez a történet sem lesz fordulópont, az Index története is belesimul majd az elnézett ügyek hosszú sorába, ugyanúgy, ahogyan ez a Népszabadsággal is történt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.