2020. augusztus 31., hétfő

BUDAPESTEN HATSZOROSÁRA NŐTT A FERTŐZÖTTEK SZÁMA: ELKEZDHETJÜK ÍGY A TANÉVET?

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2020.08.31.



Soha ennyi új koronavírusos esetet nem regisztráltak egy nap alatt idehaza, mint vasárnap, és az elmúlt hónapban összesen közel háromszorosára nőtt az új fertőzöttek száma. A nagy márciusi le- és bezáráskor ennek csak a töredékét észlelték – mégsem kell hiszterizálni az iskolakezdést. Az új csúcsot részben az okozta, hogy az emberek tömegesen kérnek fizetős teszteket, mert nem akarnak vakon nekifutni a tanévnek. A Válasz Online egészségügyi szakújságírója a legégetőbb kérdésekre válaszol az új járványügyi korszak kezdetén.

Mekkora a baj?

Nagy, és most már a közvélemény is értesült róla, hiszen vasárnap sosem látott magasságba emelkedett az új esetek száma. A járványhelyzetnek több fontos mutatója van, ezek közül az első az új esetek száma, a másik a növekedési index, vagyis az esetszámok mögött látszó trend. A harmadik fontos mutató pedig, hogy közösségi (kórházi, idősotthoni, börtönbeli) járványról van szó, vagy a vírus „szabadlábon” terjed. A Válasz Online az új eseteket megyénként és kéthetes ciklusokban összesítette, hogy lássuk, mi történt a nyári hónapokban.

Először két hete észleltük, hogy baj van. Az augusztus 2-át és az augusztus 16-át megelőző 14 napot összevetve az új esetek száma 14 nap alatt százról közel 400-ra nőtt.

Veszprém megyében, Hajdúban és Szabolcsban már-már helyi járványról lehetett beszélni, Budapesten is látszott, hogy baj lesz, mert ugyan a 79 eset 14 nap alatt nem tűnik vészesnek, az viszont már igen, hogy 2,4-szeresére nőtt az esetszám. Emlékeznek rá, hogy 1,3 a bűvös szám? Ha ennél gyorsabb tempóban terjed a vírus, akkor már aggódni kell. Országosan pedig ez az index már augusztus közepén is 3,8 volt.

Az azóta eltelt két hét megmutatta a vírus alattomosságát: a korábbi észrevétlen, de jelentős növekedés hirtelen láthatóvá vált. A vasárnap (augusztus 30-án) záruló kéthetes ciklusban 1045 új esetet regisztráltak, ebből közel hatszázat az utolsó három napban. 14 nap alatt 2,8-szoros volt a növekedés, és csak szombatról vasárnapra közel megduplázódott a regisztrált új esetek száma (158, 292). Masszív járvány van kialakulóban.

Különösen veszélyes a helyzet Budapesten, ahol augusztus második felében az első két héthez képest közel hatszoros a növekedés, ezen belül egyetlen nap alatt, szombatról vasárnapra megduplázódott a felismert fertőzöttek száma (70, 135). Augusztus első felében összesen volt annyi új fővárosi eset, mint amennyit csak vasárnap jelentettek.

Veszélyes a helyzet Fejér megyében, ahol 16-szorosra nőtt az új esetek száma, Győr-Moson-Sopronban, ahol 12-szeresre, Pest megyében, pedig négyszeresre emelkedett. Továbbra is magas az új fertőzöttek száma Szabolcsban, ahol már hetek óta több településen jelen van a vírus, az utóbbi hetekben legalább a fertőzöttek számának növekedési üteme megtorpant. Az ország többi részén alacsony az esetszám, de Vas megyét és Zalát leszámítva mindenhol növekszik.

Fontos információt rejt az a tény, hogy az új esetek száma szombaton (158) és vasárnap (292) nőtt meg ilyen jelentősen, akkor, amikor az állami egészségügy általában hétvégi üzemmódra kapcsol. Mindez azt jelzi, hogy alapvetően megváltozott a helyzet a tavaszihoz képest: az emberek és a cégek a saját kezükbe vették az irányítást.

Úgy tudjuk, hogy az utóbbi napok emelkedése mögött nagyon sok a fizetős teszt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ a külföldről hazatérők tesztelése érdekében több magánlaboratóriumot is akkreditált, vagyis a magánegészségügyben végzett PCR-tesztek nagy részét is szerepeltetik már a hivatalos számokban.

A magánemberek mellett több nagy cég tért át közben dolgozói rutinszerű átszűrésére, számos multi, sportegyesület, színház rendel meg átfogó, vagy szúrópróbaszerű teszteket. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt hetekben nagyobb számban találtak tünetmentes fertőzötteket. A kultúra és a gazdaság világa rájött tehát arra, amire az állam nem nagyon akar: a kiterjedt tesztelés az egyetlen módja a viszonylag zavartalan működésnek.

Így fordulhat elő, hogy vasárnap minden idők negyedik legtöbb tesztjét végezték egy nap alatt Magyarországon, ennél több embert utoljára csak június elején vizsgáltak. (Az egy nap alatti 5846 teszt még mindig szerény nemzetközi szinten, a Magyarországnál hatszor nagyobb – a világ egyik legfertőzöttebb országának számító – Egyesült Királyság heti 1,2 millióról szeretné tovább növelni a tesztek számát az iskolakezdésre.) A hétfői, cikkünk megjelenésének napján közölt adat megint jóval kevesebb tesztet mutat: 3880-at. Az eredmény ennyi teszttel: 178 új fertőzött, közülük 97 budapesti. Az új esetszámok tehát igen magas szinten kezdenek stabilizálódni. A kormány eközben politikai látványintézkedéssel, a határok lezárásával válaszolt a kihívásra.

Ha rekordot dönt az új fertőzések száma és járványos a terjedés mértéke, biztonságos elkezdeni az iskolaévet?

Sok szempontból nagyobb a baj, mint tavasszal. A korábbi napi rekordot az az április 10-e tartotta, amikor a fővárosi Pesti úti idősotthont letesztelték. Az ottani járvány az egész országot megrázta, a vírus 55 idős ember halálát okozta, ám közvetlenül nem veszélyeztette a gyermekeinket, mert kijárási tilalom volt érvényben a szociális intézményekben. Soha ennyi vírus nem volt „szabadon”, mint most, a fertőzések inkább egyediek, mint kórháziak. Amíg egy szociális intézményben, kórházban újra zárlatot lehet hirdetni, vagyis ugyanazt a védekező mechanizmust alkalmazni, mint tavasszal, addig társadalmi szinten nem lehet újra bezárkózni. Még egy tíz százalék feletti bezuhanást nem bírna el a magyar gazdaság...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.