2020. augusztus 31., hétfő

COVID-IDIOTIZMUS

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.08.31.



„A fertőzések száma nem lényegtelen, de a legfontosabb, hogy az emberek ne haljanak bele a vírusba. A betegségből meg lehet gyógyulni. Biztos nem kellemes, megkínozza az embert a koronavírus-fertőzés, de nagyon sokan felépülnek.” Ez a mondat is augusztus 21-én hangzott el Orbán Viktor szájából, mintegy annak jelzésére, hogy szabad utat biztosítunk a járványnak, csak a halálozási szám ne legyen magas. Lássuk be: meglepő kijelentés ez egy miniszterelnök szájából, és nem azért, mert ő nem orvos, hanem mert így felelős vezető nem beszél. Nem mondja, hogy biztosan kellemetlen megbetegedni, meg nem jó, ha a kór megkínozza az embert, de a lényeg mégiscsak az, hogy ne haljunk meg. Lehet ilyeneket mondani baráti társaságban, kocsmaasztal mellett, de már egy orvostól is nehezen fogadható el.

E kijelentés óta eltelt tíz nap, és mit látunk azóta: folyamatosan emelkedik, illetve tartósan magas a fertőzöttek száma. Ugyanakkor áldozatok – szerencsére – alig vannak. Pont úgy, ahogy ezt a miniszterelnök kívánta. Müller Cecília rögtön magyarázattal is szolgált; több a fiatal fertőzött, náluk gyengébb a betegség lefolyása. És lehet, hogy így is van, ha nem élne a gyanúperrel az ember a tiszti főorvossal kapcsolatban; azt nyilatkozza, amit fentről hallani akarnak. Különösen akkor ment el a bizalmam benne – igaz: ez korábban sem volt túl erős –, amikor odaállt a szerb határhoz – közel a kerítéshez – sajtótájékoztatót tartani arról, hogy a menekültek hurcolják be a koronavírust Magyarországra. Müller Cecília ezzel, a kormányfőnek tett gesztusával (?) ékes bizonyítékát adta annak, hogy nem a megbízását teljesíti, hanem a megbízóinak igyekszik – kötelezően? – megfelelni.

Most az a feladat, hogy lehetőleg ne legyenek halottak, és lám: nincsenek is. Muszáj persze óvatosan fogalmazni, nehogy álhírek terjesztésével vádoljanak meg, de annyi nyugodtan elmondható: nem annyi a fertőzöttek száma, mint amennyit hivatalosan elismernek. És a halottaké? Sokan gondolják: a számokat, a nyilvánosságra kerülő adatokat maga a miniszterelnök hagyja jóvá. Most például azért emelkedik ez a szám, hogy néhány nap múlva ránk köszöntsön a javuló tendencia, mintegy megerősítve a kormány helyes és időben érkezett döntését a határzárral kapcsolatban. Vagyis: az emberek megbetegednek, kínlódnak, de meggyógyulnak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.